zapiekanka z twarogu kukurydzianego

bardzo smaczna, delikatna i zdrowa zapiekanka! Wiele osób, zwłaszcza dzieci, nie lubi twarogu w czystej postaci, ale w zapiekankach używa go do jedzenia z przyjemnością. Zapiekanka z twarogu i kaszy kukurydzianej jest szczególnie smaczna, delikatna, przewiewna i lekka w konsystencji. Okazuje się, że jest podobny do sufletu, nie każdy może nawet odgadnąć, że w składzie dania jest twarożek. Taką zapiekankę można podawać na ciepło na śniadanie ze śmietaną lub na zimno z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem jako deser. Okazuje się, że w obu przypadkach jest bardzo smaczny i zdrowy. Nawet dzieci lubią taki przysmak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 44 % 16 g
189 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

Przygotuj składniki na zapiekankę z twarogu i kukurydzy. Składniki tego dania najlepiej stosować dobrej jakości, naturalne, jest to szczególnie ważne, jeśli danie jest przygotowywane dla dzieci. Rustykalny twaróg sprawi, że ta zapiekanka będzie smaczniejsza i zdrowsza.
włóż twaróg do głębokiej miski, dodaj szczyptę sody, cukier i dwa jaja kurze. Pokonaj masę blenderem, aby okruchy twarogu całkowicie się rozdzieliły i zamieniły w jednorodną masę.
dodaj śmietanę do masy twarogowej (lepiej też wziąć wiejską tłustą i gęstą), mleko i cukier. Aby zamaskować specyficzny zapach twarogu i zrobić zapiekankę o przyjemnym apetycznym aromacie, musisz dodać szczyptę waniliny. Jeszcze raz zmiel składniki razem blenderem lub łyżką, aż uzyskasz gładką konsystencję.
następnie wlej przesianą mąkę pszenną i kaszę kukurydzianą do masy twarogowej. Płatki kukurydziane można kupić gotowe w sklepie lub samodzielnie zmielić suszone ziarna kukurydzy za pomocą młynka do kawy.
w razie potrzeby możesz dodać suszone owoce lub kawałki owoców, kandyzowane owoce, orzechy lub świeże jagody do masy twarogowo-kukurydzianej. Oczywiście należy je najpierw przygotować, spłukać, gotować na parze z wrzącą wodą (suszone owoce), pokroić na małe kawałki. Ale nie możesz nic dodać, okazuje się nadal bardzo smaczne. Zapiekanka nabierze przyjemnego smaku, jeśli dodasz trochę świeżo startej skórki cytryny do ciasta.
masę ponownie wymieszaj, odstaw w temperaturze pokojowej w misce na około 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ponownie wymieszaj masę twarogową.
przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem. Włóż masę twarogowo-kukurydzianą do formy.
piecz zapiekankę przez około 30 minut. Ale musisz skupić się na pracy piekarnika, ilości składników, objętości formy. Gotowość zapiekanki można sprawdzić drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozwól jej lekko ostygnąć w formie, a następnie wyjmij i umieść na talerzu. Podawaj ze śmietaną, dżemem lub dżemem.
smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

ważne! Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i subtelności jego przygotowania w artykule o kaszy kukurydzianej .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy