skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki na zapiekankę z twarogu i kukurydzy. Składniki tego dania najlepiej stosować dobrej jakości, naturalne, jest to szczególnie ważne, jeśli danie jest przygotowywane dla dzieci. Rustykalny twaróg sprawi, że ta zapiekanka będzie smaczniejsza i zdrowsza.
włóż twaróg do głębokiej miski, dodaj szczyptę sody, cukier i dwa jaja kurze. Pokonaj masę blenderem, aby okruchy twarogu całkowicie się rozdzieliły i zamieniły w jednorodną masę.
dodaj śmietanę do masy twarogowej (lepiej też wziąć wiejską tłustą i gęstą), mleko i cukier. Aby zamaskować specyficzny zapach twarogu i zrobić zapiekankę o przyjemnym apetycznym aromacie, musisz dodać szczyptę waniliny. Jeszcze raz zmiel składniki razem blenderem lub łyżką, aż uzyskasz gładką konsystencję.
następnie wlej przesianą mąkę pszenną i kaszę kukurydzianą do masy twarogowej. Płatki kukurydziane można kupić gotowe w sklepie lub samodzielnie zmielić suszone ziarna kukurydzy za pomocą młynka do kawy.
w razie potrzeby możesz dodać suszone owoce lub kawałki owoców, kandyzowane owoce, orzechy lub świeże jagody do masy twarogowo-kukurydzianej. Oczywiście należy je najpierw przygotować, spłukać, gotować na parze z wrzącą wodą (suszone owoce), pokroić na małe kawałki. Ale nie możesz nic dodać, okazuje się nadal bardzo smaczne. Zapiekanka nabierze przyjemnego smaku, jeśli dodasz trochę świeżo startej skórki cytryny do ciasta.
masę ponownie wymieszaj, odstaw w temperaturze pokojowej w misce na około 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ponownie wymieszaj masę twarogową.
przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem. Włóż masę twarogowo-kukurydzianą do formy.
piecz zapiekankę przez około 30 minut. Ale musisz skupić się na pracy piekarnika, ilości składników, objętości formy. Gotowość zapiekanki można sprawdzić drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozwól jej lekko ostygnąć w formie, a następnie wyjmij i umieść na talerzu. Podawaj ze śmietaną, dżemem lub dżemem.
smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
ważne! Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i subtelności jego przygotowania w artykule o kaszy kukurydzianej .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g