skład / składniki
metoda gotowania
Finansjer to francuskie wypieki. Koniecznie migdałowy, ale jest to możliwe z dodatkiem innych składników. Przygotuj przysmak na bazie mąki migdałowej. Kształt finansjery powinien być idealnie prostokątny, przypominający sztabki złota. Ale w przypadku braku takich foremek możesz użyć zwykłych foremek do babeczek lub babeczek. Mogą być silikonowe lub inne.
1. Rozpuść masło do stanu płynnego. Aby to zrobić, włóż go do rondla i wyślij na małym ogniu.
2. Następnie olej należy trochę ugotować, dosłownie 5-6 minut, aby nabrał pięknego złotego odcienia i orzechowego zapachu. Pozostaw olej na 20 minut, pozwól mu ostygnąć.
3. Wlej mąkę migdałową do osobnego pojemnika, dodaj tutaj trochę mąki pszennej. Wlej również cukier puder.
4. Do suchych składników dodajemy szczyptę soli, wlewamy masło, mieszamy.
5. Ubij białka na mocną pianę za pomocą miksera elektrycznego.
6. W powstałej masie układamy białka jaj, ale nie wszystkie na raz, ale w częściach. Wymieszaj silikonową szpatułką, aż będzie gładka.
7. Formy wypełniamy ciastem, aby były wypełnione 2/3 całkowitej objętości. Na wierzch kładziemy kilka suszonych jagód żurawiny i orzechów migdałowych.
8. Umieszczamy formy na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika. Piec finansjery przez 20-25 minut w 160 stopniach.
9. Sprawdzamy przysmak pod kątem gotowości. Aby to zrobić, przebij drewnianą wykałaczką lub szpikulcem, jeśli wyjdzie suchy - gotowe. W przeciwnym razie musisz ponownie piec i sprawdzić.
gotowe finanse są nadal wyjmowane z foremek na gorąco, w przeciwnym razie mogą się przykleić i później nie będzie tak łatwo je zdobyć. Możesz podawać na stole, gdy całkowicie ostygnie.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g