Finansjer

wykwintne francuskie danie w Twojej kuchni! Finansjery to rodzaj babeczek, które są przygotowywane tylko przy użyciu innej technologii. Proces gotowania nie jest skomplikowany. Rezultatem są świetne małe babeczki! Są delikatne, przewiewne, sprężyste, po prostu rozpływają się w ustach! Równie dobrze łączy się z aromatyczną kawą, jak ze świeżym sokiem. Możesz podawać z filiżanką gorącej czekolady lub z mlekiem. Istnieje wiele opcji podawania, najważniejsze jest przygotowanie finansów!
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 38 % 27 g
węglowodany 53 % 38 g
410 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

Finansjer to francuskie wypieki. Koniecznie migdałowy, ale jest to możliwe z dodatkiem innych składników. Przygotuj przysmak na bazie mąki migdałowej. Kształt finansjery powinien być idealnie prostokątny, przypominający sztabki złota. Ale w przypadku braku takich foremek możesz użyć zwykłych foremek do babeczek lub babeczek. Mogą być silikonowe lub inne.

1. Rozpuść masło do stanu płynnego. Aby to zrobić, włóż go do rondla i wyślij na małym ogniu.

2. Następnie olej należy trochę ugotować, dosłownie 5-6 minut, aby nabrał pięknego złotego odcienia i orzechowego zapachu. Pozostaw olej na 20 minut, pozwól mu ostygnąć.

3. Wlej mąkę migdałową do osobnego pojemnika, dodaj tutaj trochę mąki pszennej. Wlej również cukier puder.

4. Do suchych składników dodajemy szczyptę soli, wlewamy masło, mieszamy.

5. Ubij białka na mocną pianę za pomocą miksera elektrycznego.

6. W powstałej masie układamy białka jaj, ale nie wszystkie na raz, ale w częściach. Wymieszaj silikonową szpatułką, aż będzie gładka.

7. Formy wypełniamy ciastem, aby były wypełnione 2/3 całkowitej objętości. Na wierzch kładziemy kilka suszonych jagód żurawiny i orzechów migdałowych.

8. Umieszczamy formy na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika. Piec finansjery przez 20-25 minut w 160 stopniach.

9. Sprawdzamy przysmak pod kątem gotowości. Aby to zrobić, przebij drewnianą wykałaczką lub szpikulcem, jeśli wyjdzie suchy - gotowe. W przeciwnym razie musisz ponownie piec i sprawdzić.

gotowe finanse są nadal wyjmowane z foremek na gorąco, w przeciwnym razie mogą się przykleić i później nie będzie tak łatwo je zdobyć. Możesz podawać na stole, gdy całkowicie ostygnie.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy