udka z kurczaka w rękawie

pyszne i aromatyczne, z chrupiącą skórką! W ten sposób można szybko i łatwo upiec udka z kurczaka w rękawie. Na przykład z soczystością wypadają korzystnie w porównaniu z tą samą piersią. Ponadto podczas pieczenia mięso stanie się bardziej miękkie, a blacha do pieczenia pozostanie czysta!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 19 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udo w rękawie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Uda można wziąć zarówno na kości, jak i bez niej. Jeśli chcesz, aby danie było mniej kaloryczne, zdejmij skórę z ud. Ale wtedy nie licz na rumianą i chrupiącą skórkę. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, zamień musztardę Dijon na bardziej pikantną rosyjską, aby dopasować ją do swoich upodobań. Sprawdź wcześniej, czy Twoja gotowa przyprawa do kurczaka zawiera sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i pozwól, aby nadmiar wody spłynął. Przenieś uda do głębokiej miski, dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj gotową przyprawę do kurczaka i drobno starty czosnek. Wymieszaj kurczaka z marynatą, dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw uda do marynowania przez około pół godziny w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie przenieś kurczaka do rękawa do pieczenia i mocno zaciśnij końce po obu stronach. Niektóre zestawy mają do tego specjalne wici. Jeśli ich nie ma, po prostu zawiąż mocne węzły. W górnej części rękawa wykonaj nacięcia w kilku miejscach. Pozwoli to na wydostanie się dodatkowej pary, a Rękaw nie pęknie. Piecz kurczaka przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5-10 minut przed gotowością odetnij rękaw. Uważaj, aby nie poparzyć się parą. I umieść kurczaka pod grillem (jeśli jest dostępny) dosłownie na 5 minut, aby kurczak nabrał złotego odcienia. Jeśli twój piekarnik nie ma funkcji "Grill", możesz się bez niego obejść. Po prostu pozostaw kurczaka do zrumienienia na około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udka z kurczaka w popularnym sosie z majonezem i musztardą są soczyste i miękkie w środku, z apetycznym zapachem czosnku.

podawaj takie danie ze świeżymi warzywami. Smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

majonez lepiej zrobić z wyprzedzeniem. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy