Chleb Focaccia
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotowanie ciasta: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sól i oliwę z oliwek (3/4). Wymieszaj i zacznij stopniowo mieszać mąkę, aż ciasto przestanie odrywać się od rąk. Zwiń go w kulkę, posmaruj pozostałym olejem i włóż do miski, przykryj folią, umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Po godzinie uderz i pozwól mu ponownie wstać.
2. Podzielić na kilka części, rozwałkować na tortille o grubości 1 cm.
3. Suszone pomidory, pikantne zioła, oliwki pokrój i udekoruj na wierzchu.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku na rumieniec-20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g