Chleb Focaccia

okazuje się bardzo, bardzo smaczne ciasto! Spróbuj! Chleb Focaccia według tego przepisu jest bardzo miękki, pachnący, pikantny. Możesz podawać go do pierwszych dań, szczególnie dobrze smakuje z zupami puree, nadal jest bardzo smaczny z mlekiem, zwłaszcza gdy jest ciepły (choć nie jest przydatny). Focaccia może być gotowana z jednym dużym ciastem, którego rozmiar jest w kształcie blachy do pieczenia, lub możesz uformować małe ciastka, ułożyć śmieszne twarze z oliwek i pomidorów - dzieci będą bardzo zadowolone!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 64 % 29 g
227 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Przygotowanie ciasta: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sól i oliwę z oliwek (3/4). Wymieszaj i zacznij stopniowo mieszać mąkę, aż ciasto przestanie odrywać się od rąk. Zwiń go w kulkę, posmaruj pozostałym olejem i włóż do miski, przykryj folią, umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Po godzinie uderz i pozwól mu ponownie wstać.
2. Podzielić na kilka części, rozwałkować na tortille o grubości 1 cm.
3. Suszone pomidory, pikantne zioła, oliwki pokrój i udekoruj na wierzchu.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku na rumieniec-20-25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy