biszkopt z mąki kukurydzianej

Oryginalny i słoneczny biszkopt ze zdrowej mąki kukurydzianej. Biszkopt okazuje się żółty, jak kurczak. Impregnacja może być zarówno ze skondensowanego mleka, jak i dowolnego likieru, co nada miękkość naszemu biszkoptowi.
WalentynkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 84 % 57 g
272 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy nasze składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij schłodzone jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę kukurydzianą i delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 200-220 C.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Niech biszkopt ostygnie. Oto nasz deser na herbatę i gotowy! Chociaż możesz zrobić lekkie ciasto z takiego biszkoptu. Postanowiłam nie przestawać. Cięte wzdłuż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Namoczyłem ciasta rozcieńczonym skondensowanym mlekiem, a następnie pokryłem śmietaną z cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posypane kawałkami czekolady na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

z takiego biszkoptu możesz zrobić ciasto z prostym kremem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy