ciasto biedny Żyd

łatwe do przygotowania z dostępnych składników. Jeśli spróbujesz zrobić ciasto biedny Żyd, zrozumiesz, dlaczego jest tak powszechne. Miękkie ciasta biszkoptowe z różnymi wypełniaczami-suszonymi morelami, suszonymi śliwkami, orzechami i makiem – nie pozostawiają nikogo obojętnym. Być może znasz już ten sam przepis, ale pod inną nazwą, a to po raz kolejny potwierdza popularność ciasta, które można przygotować w dni powszednie i na wakacje, dekorując zgodnie z wydarzeniem.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 63 % 43 g
366 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj suszone morele i suszone śliwki wrzątkiem przez 10 minut, a następnie opłucz i posiekaj. Zostaw część suszonych moreli do dekoracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie ciasta. W filiżance zmielić cukier z jajkami, dodać śmietanę, wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę, mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest średnio płynne. Dzielimy go na 3 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 1 część-Mak, 2 część-suszone śliwki i orzechy lub nasiona, 3 część-posiekane suszone morele lub rodzynki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj przygotowaną formę olejem, wlej 1 część ciasta i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, w zależności od piekarnika. Sprawdź gotowość ciasta, przekłuwając je szpikulcem, końcem noża lub wykałaczką, jeśli są suche na końcu, biszkopt jest gotowy. Pieczemy również pozostałe 2 ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj krem. Ubij skondensowane mleko zmiękczonym masłem mikserem. Wkładamy do lodówki podczas przygotowywania ciast.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj schłodzone ciasta kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekorowałem wierzch ciasta płatkami kokosowymi, a następnie spiralnie rozłożyłem pokrojone suszone morele i posypałem posiekanymi orzechami. Pozostaw ciasto w lodówce na kilka godzin do namoczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy