mięso w sosie z granatów

wołowina pieczona w folii z soczystym sosem z granatów. Mięso w sosie granatowym pasuje do świątecznego stołu.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 10 % 3 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sos z granatów przygotowała sama

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso w przyprawach

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej mięso sosem i winem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Blisko

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnego dnia bierzemy naczynie do pieczenia

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż ją folią

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż mięso do formy, natrzyj je solą

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Skrop olejem na wierzchu

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I posyp selerem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj wierzch folią i włóż do piekarnika

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Blisko

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ja i mięso )

nasycamy naszą wołowinę smakiem chmielowo-suneli, wcierając ją w mięso. Następnie włóż mięso do pojemnika i napełnij winem zmieszanym z sosem granatowym. Wkładamy pojemnik do lodówki. Mięso pozostaje marniejące w wynikowym soku przez jedną noc.

następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i wcieramy w nie sól. Umieść soloną i nasączoną sokiem wołowinę w specjalnym naczyniu do pieczenia pokrytym folią. Przed włożeniem mięsa do piekarnika Dodaj do niego trochę wina wraz z sosem z granatów i posyp posiekaną szałwią, selerem, różowym pieprzem. Zakończ obrabiany przedmiot dwiema łyżkami oleju równomiernie wylanymi na powierzchnię wołowiny.

Zamknij formę czapką z tej samej folii i trzymaj w piekarniku przez 40 minut, ustawiając temperaturę na 180 ºC.

przepis na sos z granatów Narsharab .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz różowy mielony - 21   kcal/100g

Podobne przepisy