kurnik z naleśników z pieczarkami i kurczakiem

pierwotnie rosyjskie świąteczne ciasto naleśnikowe. Kórnik-staroruskie ciasto warstwowe z różnymi nadzieniami, podzielone naleśnikami. Takie ciasto zostało przygotowane w Rosji na wielkie święta-wesele lub Trójcę. Jest bardzo elegancki, świąteczny i bogaty w smaku.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 42 % 15 g
199 kcal
IG: 6 / 25 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nie ukrywam - proces gotowania jest pracochłonny, ale wynik jest tego wart. Gotowałem przez dwa dni (ale możesz gotować w jeden dzień, jeśli pozwala na to czas) . Pierwszego dnia przygotowała ciasto francuskie i nadzienia, a drugiego dnia zajmowała się montażem i pieczeniem. Więc najpierw przygotuj ciasto francuskie. Aby to zrobić, przesiej mąkę przez drobne sito (wzbogaci to mąkę tlenem, a wypieki będą wspanialsze) do głębokiej miski i zrób wgłębienie .

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wlej do środka wodę o temperaturze pokojowej zmieszaną z solą i kwasem cytrynowym. Szybko zagnieść ciasto. Po ugniataniu pozostaw ciasto na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5 cm, aby się nie przykleiło, posyp okresowo wałek do ciasta i blat mąką. Rozłóż miękkie masło na wierzchu, rozprowadź lekko od krawędzi. Masło powinno mieć mniej więcej taką samą konsystencję jak ciasto. Złóż ciasto czterokrotnie, aby końce się połączyły. Najpierw zawiń lewą krawędź, a następnie górną i dolną. Na koniec zawiń prawą krawędź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto o grubości 1 cm . Powtórz toczenie jeszcze raz w tej samej kolejności i schłodź przez 20-30 minut. Potem jeszcze raz. W rezultacie powtórz toczenie 3 razy. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i wyślij do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, spasuj mąkę na patelni i dodaj bulion. (Możesz wypełnić każde nadzienie częścią bulionu lub możesz, tak jak ja - każdą warstwę wlać bulionem).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie ryżowe. Ugotuj jajka. Zagotuj kruchy ryż, dodaj do niego stopione masło. Drobno posiekaj jajka i koperek. Połącz z ryżem. Posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie grzybowe. Grzyby (użyłem białych, ale można też pieczarki) pokrój, niezbyt drobno i usmaż na maśle, możesz pokroić połowę średniej cebuli i usmażyć razem z grzybami.(Oryginalny przepis nie zawiera cebuli, ale bardziej lubię smażone grzyby z cebulą)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadzienie z kurczaka: ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie. Wlać bulion na sos. Wyciągnij filety, drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Upiecz naleśniki. Aby to zrobić, wstrząśnij jajkiem i solą w głębokiej misce trzepaczką, stopniowo dodawaj cukier, mleko i mąkę (składniki powinny mieć temperaturę pokojową), odstaw ciasto na 10 minut "odpocznij", a następnie upiecz na gorącej i natłuszczonej patelni (tylko przed pierwszym pieczeniem). Powinno być 5 naleśników, mam średnicę 19 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na 2 części-jedną nieco większą, drugą mniejszą. Rozwałkuj każdy o grubości 4-5 mm (od razu rozwałkowałem na pergaminie), posypując wałek mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Wytnij 2 koła z ciasta. Jeden ma 21 cm, drugi większy 24 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś mniejszy przedmiot na blachę do pieczenia wraz z pergaminem. Nie musisz niczego smarować pergaminem, więc w cieście jest wystarczająco dużo oleju, a kurnik nie przykleja się i dobrze się usuwa. Na wierzchu ciasta ułóż jeden naleśnik. I rozłóż warstwy nadzienia. Najpierw rozłóż połowę nadzienia ryżowego. Polej sosem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj drugim naleśnikiem. Włóż nadzienie mięsne, polej sosem. Posyp połową startego sera. Przykryj trzecim naleśnikiem. Następnie nadzienie grzybowe, również polać sosem, posypać serem i przykryć czwartym naleśnikiem. Połóż drugą część nadzienia ryżowego w postaci zjeżdżalni, polej sosem. Przykryj ostatnim naleśnikiem. Następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Połącz krawędzie górnego i dolnego półfabrykatu. Udekoruj powierzchnię ciasta figurami ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pieczełam dokładnie godzinę. Ale tutaj musisz poruszać się po piekarniku i gdzieś po pół godzinie sprawdzić ciasto pod kątem gotowości-powinno się zarumienić i wydzielać niesamowity aromat, gotowość można również sprawdzić wykałaczką (zanurzyć ją w cieście), jeśli jest sucha-ciasto jest gotowe! Jeśli ciasto się zarumieni, ale wykałaczka jest mokra, przykryj folią, aby się nie przypaliło i piecz, aż wykałaczka wyschnie

gotowałem kurnika po raz pierwszy, jestem zadowolony z wyniku, smak jest niesamowity, aromat był niesamowity - mąż i syn nie mogli się doczekać, kiedy będzie można go spróbować. Czy będę jeszcze gotować? Zdecydowanie tak! Nawiasem mówiąc, ciasto francuskie można wykorzystać gotowe, ale jak zawsze uważam, że lepiej poświęcić więcej czasu i ugotować własne-jest bardziej naturalne i smaczniejsze. Użyłem dwóch części ciasta (zwiększyłem liczbę składników do ciasta o dwa), jedna część zdecydowanie nie wystarczyłaby mi, ponieważ nadal miałem wystrój z liści i kwiatów. Ciasto francuskie okazało się smaczne, ale wykonanie z niego wystroju nie jest zbyt wygodne, musiałem okresowo wysyłać je do lodówki, ponieważ się stopiło. Następnym razem chcę spróbować zrobić kurczaka z ciastem drożdżowym. Nawiasem mówiąc, po dniu, dwa w lodówce ciasto staje się jeszcze smaczniejsze. Ciasto jest pyszne, niezwykłe, z bogatą historią. Spróbuj koniecznie, Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół!

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser"Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy