skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nie ukrywam - proces gotowania jest pracochłonny, ale wynik jest tego wart. Gotowałem przez dwa dni (ale możesz gotować w jeden dzień, jeśli pozwala na to czas) . Pierwszego dnia przygotowała ciasto francuskie i nadzienia, a drugiego dnia zajmowała się montażem i pieczeniem. Więc najpierw przygotuj ciasto francuskie. Aby to zrobić, przesiej mąkę przez drobne sito (wzbogaci to mąkę tlenem, a wypieki będą wspanialsze) do głębokiej miski i zrób wgłębienie .
Krok 2:
Następnie wlej do środka wodę o temperaturze pokojowej zmieszaną z solą i kwasem cytrynowym. Szybko zagnieść ciasto. Po ugniataniu pozostaw ciasto na 15 minut.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5 cm, aby się nie przykleiło, posyp okresowo wałek do ciasta i blat mąką. Rozłóż miękkie masło na wierzchu, rozprowadź lekko od krawędzi. Masło powinno mieć mniej więcej taką samą konsystencję jak ciasto. Złóż ciasto czterokrotnie, aby końce się połączyły. Najpierw zawiń lewą krawędź, a następnie górną i dolną. Na koniec zawiń prawą krawędź.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto o grubości 1 cm . Powtórz toczenie jeszcze raz w tej samej kolejności i schłodź przez 20-30 minut. Potem jeszcze raz. W rezultacie powtórz toczenie 3 razy. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i wyślij do lodówki.
Krok 5:
Przygotuj sos. Aby to zrobić, spasuj mąkę na patelni i dodaj bulion. (Możesz wypełnić każde nadzienie częścią bulionu lub możesz, tak jak ja - każdą warstwę wlać bulionem).
Krok 6:
Przygotuj nadzienie ryżowe. Ugotuj jajka. Zagotuj kruchy ryż, dodaj do niego stopione masło. Drobno posiekaj jajka i koperek. Połącz z ryżem. Posolić.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie grzybowe. Grzyby (użyłem białych, ale można też pieczarki) pokrój, niezbyt drobno i usmaż na maśle, możesz pokroić połowę średniej cebuli i usmażyć razem z grzybami.(Oryginalny przepis nie zawiera cebuli, ale bardziej lubię smażone grzyby z cebulą)
Krok 8:
Nadzienie z kurczaka: ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie. Wlać bulion na sos. Wyciągnij filety, drobno posiekaj.
Krok 9:
Upiecz naleśniki. Aby to zrobić, wstrząśnij jajkiem i solą w głębokiej misce trzepaczką, stopniowo dodawaj cukier, mleko i mąkę (składniki powinny mieć temperaturę pokojową), odstaw ciasto na 10 minut "odpocznij", a następnie upiecz na gorącej i natłuszczonej patelni (tylko przed pierwszym pieczeniem). Powinno być 5 naleśników, mam średnicę 19 cm.
Krok 10:
Podziel ciasto na 2 części-jedną nieco większą, drugą mniejszą. Rozwałkuj każdy o grubości 4-5 mm (od razu rozwałkowałem na pergaminie), posypując wałek mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Wytnij 2 koła z ciasta. Jeden ma 21 cm, drugi większy 24 cm.
Krok 11:
Przenieś mniejszy przedmiot na blachę do pieczenia wraz z pergaminem. Nie musisz niczego smarować pergaminem, więc w cieście jest wystarczająco dużo oleju, a kurnik nie przykleja się i dobrze się usuwa. Na wierzchu ciasta ułóż jeden naleśnik. I rozłóż warstwy nadzienia. Najpierw rozłóż połowę nadzienia ryżowego. Polej sosem.
Krok 12:
Przykryj drugim naleśnikiem. Włóż nadzienie mięsne, polej sosem. Posyp połową startego sera. Przykryj trzecim naleśnikiem. Następnie nadzienie grzybowe, również polać sosem, posypać serem i przykryć czwartym naleśnikiem. Połóż drugą część nadzienia ryżowego w postaci zjeżdżalni, polej sosem. Przykryj ostatnim naleśnikiem. Następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Połącz krawędzie górnego i dolnego półfabrykatu. Udekoruj powierzchnię ciasta figurami ciasta.
Krok 13:
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pieczełam dokładnie godzinę. Ale tutaj musisz poruszać się po piekarniku i gdzieś po pół godzinie sprawdzić ciasto pod kątem gotowości-powinno się zarumienić i wydzielać niesamowity aromat, gotowość można również sprawdzić wykałaczką (zanurzyć ją w cieście), jeśli jest sucha-ciasto jest gotowe! Jeśli ciasto się zarumieni, ale wykałaczka jest mokra, przykryj folią, aby się nie przypaliło i piecz, aż wykałaczka wyschnie
gotowałem kurnika po raz pierwszy, jestem zadowolony z wyniku, smak jest niesamowity, aromat był niesamowity - mąż i syn nie mogli się doczekać, kiedy będzie można go spróbować. Czy będę jeszcze gotować? Zdecydowanie tak! Nawiasem mówiąc, ciasto francuskie można wykorzystać gotowe, ale jak zawsze uważam, że lepiej poświęcić więcej czasu i ugotować własne-jest bardziej naturalne i smaczniejsze. Użyłem dwóch części ciasta (zwiększyłem liczbę składników do ciasta o dwa), jedna część zdecydowanie nie wystarczyłaby mi, ponieważ nadal miałem wystrój z liści i kwiatów. Ciasto francuskie okazało się smaczne, ale wykonanie z niego wystroju nie jest zbyt wygodne, musiałem okresowo wysyłać je do lodówki, ponieważ się stopiło. Następnym razem chcę spróbować zrobić kurczaka z ciastem drożdżowym. Nawiasem mówiąc, po dniu, dwa w lodówce ciasto staje się jeszcze smaczniejsze. Ciasto jest pyszne, niezwykłe, z bogatą historią. Spróbuj koniecznie, Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser"Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g