skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec świąteczne ciasto? Orzechy z suszonymi owocami należy wcześniej namoczyć w mocnym aromatycznym alkoholu. Odpowiedni jest koniak lub whisky. Z suszonych owoców mam suszone morele, figi, rodzynki i kandyzowane owoce. A z orzechów - orzechów laskowych, orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych i migdałów. Możesz wybrać suszone owoce i orzechy według własnego gustu lub wziąć gotową mieszankę. Jeśli lubisz pikantne wypieki, możesz dodać do mieszanki cynamon, mielony imbir, kardamon i trochę mielonych goździków. Tylko na łyżeczkę przypraw.
Krok 2:
Do głębokiej miski przenieś umyte i pokrojone na średnie kawałki suszone owoce, dodaj orzechy i polej whisky. Jeśli nie pijesz alkoholu, możesz użyć zwykłej wrzącej wody. Ale wtedy smak ciasta będzie zupełnie inny. Potrzebujemy, aby mieszanina wchłonęła cały płyn. Zajęło mi to 3 pełne dni. Z wrzącą wodą będzie znacznie szybciej ze względu na wysoką temperaturę.
Krok 3:
Przygotuj wszystkie składniki ciasta. Do tego czasu suszone owoce powinny puchnąć i wchłonąć whisky, a orzechy powinny stać się miękkie. Weź olej i jajka w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Do miski przełożyć miękkie masło i wsypać cukier i cukier waniliowy.
Krok 5:
Trzepaczką lekko wmieszaj cukier do masła, aby przy wysokich obrotach miksera nie rozlał się po bokach. Następnie ubij mieszaninę, aż będzie puszysta, przez 4 minuty.
Krok 6:
Wprowadzaj jajka kurze pojedynczo do mieszanki, mieszając wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 7:
2 łyżki. l. wymieszaj mąkę z suszonymi owocami. Uważa się, że w ten sposób orzechy nie opadną na dno podczas pieczenia.
Krok 8:
Przesiej resztę mąki i proszku do pieczenia do ciasta. Mąka najwyższej jakości. Możesz dodać szczyptę soli do ciasta dla smaku. Mikserem wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Ciasto powinno być gęste, mniej więcej Jak Na zdjęciu.
Krok 9:
Wymieszaj ciasto z orzechami szpatułką do gotowania.
Krok 10:
Włóż ciasto do formy. Mam silikonową formę o wymiarach 22 * 6 cm, Wysokość boku wynosi 6 cm, a forma jest prostokątna (lub okrągła z otworem pośrodku) dla lepszego pieczenia ciasta, ponieważ ciasto jest ciężkie. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 ° C przez 1-1, 5 h. sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką.
Krok 11:
Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Krok 12:
Przykryj ciasto lukrem. Polecam użyć świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wlej pół łyżeczki soku z cytryny do miski z cukrem pudrem i oceń konsystencję lukru. Proszki może odejść więcej niż wskazano.
Krok 13:
Istnieją dwie opcje grubości glazury. Ten gruby będzie musiał zostać nałożony i wyrównany łyżką lub szpatułką. Nie płynie i okazuje się nieprzejrzysty.
Krok 14:
A cieńszy lukier jest po prostu wylewany na ciasto. Będzie półprzezroczysty.
Krok 15:
Wybrałem drugą opcję. Udekoruj ciasto i pozwól, aby lukier zestalił się, zmatowił.
opcjonalnie do dekoracji można również użyć świeżych jagód (jeśli znajdziesz je zimą) lub posypki do ciasta lub żelki. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
jaki magiczny smak jest w całym domu, gdy to ciasto się piecze! Mogę powiedzieć, że smak był bardzo zadowolony z moich domowych: ciasto zostało zjedzone tak szybko, jak to możliwe. Nasiona fig są znane z chrupania, orzechy są miękkie. Nawiasem mówiąc, nie opadły, ale były równomiernie rozmieszczone na całej wysokości. Alkohol jest wyczuwalny.
wspaniale, że to ciasto można zrobić z wyprzedzeniem, ponieważ w przedświątecznym zgiełku zawsze jest mnóstwo kłopotów. Z leżakowania w ciągu 2-3 dni skorzysta tylko na smaku.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g