Charlotte ze śliwkami

pyszna pachnąca i bujna Charlotte ze śliwkami. Teraz jest szczyt zbioru jabłek, gruszek, śliwek. I prawdopodobnie nie ma nikogo, kto przynajmniej raz nie upiekłby Charlotte ze zbiorów. Z jabłek i gruszek upiekłam Charlotte w zeszłym roku. W tym roku mamy bardzo bogate zbiory śliwek. Dlatego postanowiłam upiec Charlotte ze śliwkami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 80 % 36 g
198 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować Charlotte ze śliwkami, potrzebujemy: mąki, cukru, jajek, cukru waniliowego i śliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem i wanilią. Ubij mikserem, aż masa się rozjaśni, a cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę należy przesiać. Dodaj mąkę w częściach do jajek ubitych z cukrem. Ponownie ubij wszystko. Musisz ubijać z małą prędkością, aby ciasto nie osiadło zbyt mocno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki. Pokrój powstałe połówki śliwek na pół. Ogólnie rzecz biorąc, im drobniej pokroisz śliwki, tym bardziej równomiernie rozłożą się na cieście. Samo ciasto jest bardzo przewiewne,a grubo pokrojone owoce nie wytrzymają. Chociaż pokroiłem plasterki, w końcu wszystkie śliwki opadły. I musiałem przewrócić Charlotte.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż śliwki do ciasta i delikatnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Piec Charlotte przez około 45 minut w 180°C. Przez pierwsze 30 minut nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie ciasto opadnie. Pozostaw gotową Charlotte w chłodzącym piekarniku na kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić gotową Charlotte, wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Smacznego!

Charlotte została pierwotnie zapożyczona przez Niemców od Anglików i była deserem z chleba pszennego, kremu, jajek, owoców i likieru.

w formie, jaką znamy teraz, a mianowicie ciasto biszkoptowe z jabłkami Charlotte zostało wymyślone w Londynie na początku XIX wieku przez francuskiego kucharza Marie Antoine carem, który służył Aleksandrowi I. początkowo danie nazywało się charlotte à la Parisienne (Paryska Charlotte), później deser stał się sławny na całym świecie pod nazwą charlotte russe - Rosyjska Charlotte. Aby zrobić rosyjską Charlotte, formę układa się ciasteczkami Savoyardi lub gotowym herbatnikiem i wypełnia bawarskim kremem i bitą śmietaną.

jak widzimy, z klasycznej Charlotte pozostało nam jedno imię. Ale z pierwotnej kompozycji nie pozostało nic wspólnego. Najwyraźniej sama nazwa tak bardzo spodobała się Rosjanom, że postanowili uwiecznić ją przynajmniej tym prostym ciastem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy