Cockrock

Miękkie i pachnące placki z jabłkami, gotowane w piekarniku. Cockrock to udmurckie ciasta, na które ciasto ugniata się na śmietanie. Najpopularniejsze nadzienia przygotowywane są z kapusty, ziemniaków lub jabłek. Nadzienie jabłkowe daje bardzo smaczne ciasta. Ciasto przygotowuje się bez dodawania drożdży, a dzięki kwaśnej śmietanie okazuje się kruche i delikatne. Takie wypieki można podawać z roztopionym mlekiem, kakao, herbatą, kompotem, a nawet lemoniadą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 74 % 37 g
223 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Lekko ubij jajko trzepaczką i połącz ze śmietaną.
2. Wlać sól z cukrem, wymieszać. Cukru można dodać więcej.
3. Przesiej mąkę i włóż do ciasta. Zagnieść gęste ciasto, odstawić na około 10 minut.
4. Pokrój jabłka w cienkie plasterki.
5. Podziel ciasto na około 12-15 części. Rozwałkuj każdą porcję ciasta na tortillę, połóż jabłka na jednej stronie. Przykryj jabłka ciastem i ściśnij krawędź.
6. Połóż pergamin na blasze do pieczenia, ułóż placki. Powierzchni produktów nie można smarować ani smarować żółtkiem. Kokroki piecze się w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu-skup się na swojej technice. Podawaj na stole w ciepłej formie. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy