Strudel z rodzynkami

cienkie ciasto i mnóstwo nadzienia witaminowego to pyszne wypieki! Strudel z rodzynkami i orzechami będzie doskonałym dodatkiem do herbaty, takie wypieki nie wstydzą się i gości pocić. Aby strudel był słodszy i bardziej soczysty, możesz użyć więcej dżemu, ale należy pamiętać, że dżem powinien być bardzo gęsty, w przeciwnym razie wszystko wycieknie podczas pieczenia.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 63 % 44 g
374 kcal
IG: 14 / 73 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Suszone morele i rodzynki układamy w misce, zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na 20 minut do pęcznienia, następnie spuszczamy wodę, rozprowadzamy suszone owoce na czystym ręczniku kuchennym, aby wyschły.

2. Orzechy smażymy na suchej patelni bez dodawania oleju, następnie schładzamy i grubo siekamy nożem, nie warto mocno mielić. Suszone morele kroimy również nożem na małe kawałki.

3. Ciasto rozwałkować cienko, posmarować powidłami śliwkowymi, rozłożyć rodzynki, suszone morele, orzechy, równomiernie rozprowadzić.

4. Formujemy rolkę, ściskamy krawędzie, ostrożnie przenosimy przedmiot na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, smarujemy żółtkiem jaja, wykonujemy nacięcia na powierzchni.

5. Wysyłamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy strudel przez 25 minut, aż będzie piękny złoty kolor.

schłodzony strudel posyp cukrem pudrem, pokrój na kawałki i podawaj z herbatą.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy