skład / składniki
metoda gotowania
1. Suszone morele i rodzynki układamy w misce, zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na 20 minut do pęcznienia, następnie spuszczamy wodę, rozprowadzamy suszone owoce na czystym ręczniku kuchennym, aby wyschły.
2. Orzechy smażymy na suchej patelni bez dodawania oleju, następnie schładzamy i grubo siekamy nożem, nie warto mocno mielić. Suszone morele kroimy również nożem na małe kawałki.
3. Ciasto rozwałkować cienko, posmarować powidłami śliwkowymi, rozłożyć rodzynki, suszone morele, orzechy, równomiernie rozprowadzić.
4. Formujemy rolkę, ściskamy krawędzie, ostrożnie przenosimy przedmiot na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, smarujemy żółtkiem jaja, wykonujemy nacięcia na powierzchni.
5. Wysyłamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy strudel przez 25 minut, aż będzie piękny złoty kolor.
schłodzony strudel posyp cukrem pudrem, pokrój na kawałki i podawaj z herbatą.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g