babeczka czekoladowa z wiśniami

babeczka jest porowata, o bogatym smaku i aromacie czekolady. Ciasto jest porowate, o bogatym smaku i aromacie czekolady.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 69 % 48 g
284 kcal
IG: 45 / 4 / 51

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ciastko czekoladowe z wiśniami, potrzebujemy: mąki; gorzka lub gorzka czekolada; miękkie masło (wcześniej wyjmij z lodówki); jajka; cukier; cukier waniliowy, proszek do pieczenia; świeże lub mrożone wiśnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wiśnie, osusz, usuń pestki. Uwolniony sok spuścić. Jeśli używasz mrożonych wiśni, musisz je rozmrozić i spuścić sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połam czekoladę na kawałki i rozpuść na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka do masła i ponownie ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko. Powinieneś uzyskać dość bujną oleistą masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i wlej do ciasta. Ubij masę, aż będzie gładka. Wsypuję całą mąkę na raz, ale mogę wcześniej oszacować stosunek mąki do reszty masy, aby przewidzieć, jakie ciasto będę miał. Jeśli dopiero zaczynasz gotować, lepiej dodać mąkę w częściach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż wiśnie do ciasta i dokładnie wymieszaj. Wiśnie nie można mieszać z ciastem, aby po raz kolejny nie stłumić jagód, ale wypełnić formę ciastem na przemian z jagodami wiśni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do natłuszczonej formy do ciasta i spłaszcz. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać mieszanką cukru pudru z kakao (lub po prostu cukrem pudrem). Smacznego!

wypieki są miękkie, puszyste, z przyjemną wiśniową kwaskowatością. Aby smak był najbardziej wyrazisty, lepiej użyć wysokiej jakości gorzkiej czekolady. Wtedy babeczka będzie miała bogaty brązowy kolor. Jeśli wolisz ciemną lub mleczną czekoladę, dodaj mniej cukru - jeśli jest ciemny, to o jedną trzecią, jeśli jest mleczny,to o połowę. W przeciwnym razie okaże się mdły.

a jeśli chcesz wzmocnić smak czekolady, możesz uzupełnić ciasto lukrem lub po prostu polać rozpuszczoną czekoladą.

babeczka czekoladowa z wiśniami & ndash; to zawsze tylko magiczny deser. Cierpki, bogaty smak czekolady z nutą szlachetnej goryczy jak nic lepszego uzupełnia filiżankę orzeźwiającej kawy. A jeśli dodasz kuszącą kwaskowatość i soczystość wiśni, to taki deser będzie po prostu pyszny i oczywiście spodoba się nawet prawdziwym smakoszom!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy