skład / składniki
metoda gotowania
1. Na początek przygotuj biszkopt:
- jajka dzielimy na białka i żółtka;
- ubij białka suchą galaretką, aż będą gładkie;
- żółtka również ubijamy bielą;
- przesiej mąkę do masy białkowej, rozłóż żółtka tutaj, wymieszaj;
- rozłóż ciasto w naczyniu do pieczenia, piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
2. Na tym etapie przygotujemy nadzienie:
- ubij białka z cukrem na bujne, stabilne szczyty;
- za pomocą worka do gotowania sadzimy bezy białkowe na blasze do pieczenia;
- suszymy bezę w piekarniku w temperaturze 110 stopni przez półtorej godziny;
- smażyć orzeszki ziemne na suchej patelni, obrać.
3. Zajmijmy się kremem:
- ubij zmiękczone masło, aż będzie puszyste;
- dodajemy mleko skondensowane, ubijamy;
- umieść 100 gramów w osobnej misce.
4. Aby przygotować impregnację:
- wlej wodę i likier do rondla, Wyślij do ognia;
- gdy mieszanina dobrze się rozgrzeje, wlej cukier;
- trzymaj w ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
5. Zbieramy ciasto w dzielonej formie:
- biszkopt kroimy na dwa ciasta;
- bezy łamiemy na małe kawałki;
- grubo posiekaj orzeszki ziemne nożem;
- łączymy orzeszki ziemne, bezę i śmietanę, mieszamy;
- umieszczamy jedno ciasto w formie, impregnujemy, układamy nadzienie;
- impregnujemy również drugie ciasto, rozprowadzamy na nadzieniu, wysyłamy ciasto do lodówki na 2 godziny;
- następnie posmaruj powierzchnię ciasta kremem pozostawionym wcześniej, udekoruj do smaku.
przysmak jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Sucha galaretka - 368 kcal/100g