Ciasto Alenka

Poczęstuj swoje domowe wspaniałym ciastem! Gotowanie nie jest trudne! Ciasto Alenka zachwyci zarówno dom, jak i gości. Przysmak składa się z delikatnego biszkoptu, chrupiącej warstwy bezy i orzeszków ziemnych. Ciasto nie jest suche dzięki impregnacji, delikatny krem korzystnie uzupełnia gamę smakową.
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 29 % 19 g
węglowodany 59 % 39 g
357 kcal
IG: 5 / 24 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Na początek przygotuj biszkopt:

- jajka dzielimy na białka i żółtka;

- ubij białka suchą galaretką, aż będą gładkie;

- żółtka również ubijamy bielą;

- przesiej mąkę do masy białkowej, rozłóż żółtka tutaj, wymieszaj;

- rozłóż ciasto w naczyniu do pieczenia, piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

2. Na tym etapie przygotujemy nadzienie:

- ubij białka z cukrem na bujne, stabilne szczyty;

- za pomocą worka do gotowania sadzimy bezy białkowe na blasze do pieczenia;

- suszymy bezę w piekarniku w temperaturze 110 stopni przez półtorej godziny;

- smażyć orzeszki ziemne na suchej patelni, obrać.

3. Zajmijmy się kremem:

- ubij zmiękczone masło, aż będzie puszyste;

- dodajemy mleko skondensowane, ubijamy;

- umieść 100 gramów w osobnej misce.

4. Aby przygotować impregnację:

- wlej wodę i likier do rondla, Wyślij do ognia;

- gdy mieszanina dobrze się rozgrzeje, wlej cukier;

- trzymaj w ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

5. Zbieramy ciasto w dzielonej formie:

- biszkopt kroimy na dwa ciasta;

- bezy łamiemy na małe kawałki;

- grubo posiekaj orzeszki ziemne nożem;

- łączymy orzeszki ziemne, bezę i śmietanę, mieszamy;

- umieszczamy jedno ciasto w formie, impregnujemy, układamy nadzienie;

- impregnujemy również drugie ciasto, rozprowadzamy na nadzieniu, wysyłamy ciasto do lodówki na 2 godziny;

- następnie posmaruj powierzchnię ciasta kremem pozostawionym wcześniej, udekoruj do smaku.

przysmak jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Sucha galaretka - 368   kcal/100g

Podobne przepisy