Ciasto Lodowe

bardzo delikatne, umiarkowanie słodkie, dobrze smakuje ciasto! Żadna świąteczna uczta nie jest kompletna bez przyjęcia herbacianego z takim przysmakiem jak ciasto. Ale nie wszystkie gospodynie domowe mają wystarczającą ilość czasu, co z reguły zajmuje dużo czasu, aby przygotować pyszne duże ciasto. Istnieją jednak dość proste i szybkie przepisy na ciasta, z którymi początkująca gospodyni domowa z łatwością poradzi sobie, poświęcając minimalną ilość czasu. Takie ciasta obejmują ciasto lodowe.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 63 % 36 g
298 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Zacznijmy od biszkoptu. Na małe ciasto dla trzyosobowej rodziny wystarczy biszkopt zrobiony z dwóch dużych jaj kurzych. W misce blendera wbij schłodzone jaja kurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i ubij składniki blenderem lub mikserem, aż powstanie gęsta biała piana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj szczyptę waniliny, proszek do pieczenia i przesianą mąkę pszenną do mieszanki jajecznej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj składniki łyżką lub trzepaczką, aby pianka się nie osiadła. Ciasto jest gotowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Posmaruj go masłem. Ciasto wylewamy na pergamin, równomiernie rozprowadzamy na powierzchni arkusza, aby ciasto nie docierało do krawędzi. Piec biszkopt przez około 30 minut, koncentrując się na pracy piekarnika i wielkości biszkoptu. Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, pozwól mu lekko ostygnąć bezpośrednio na pergaminie. Ostrożnie Wytnij okrąg z herbatnika na talerzu o pożądanym rozmiarze. Pozostałe ciasto kroimy na małe kawałki o dowolnym kształcie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie kremu do ciasta. W głębokiej misce włóż ciężką śmietanę lub śmietanę. Dodaj cukier i wanilinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij mikserem lub blenderem, aż powstanie gęsta piana. Pozwól kremowi ostygnąć w lodówce przez 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto biszkoptowe na talerzu, posmaruj je kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zanurz kawałki biszkoptu w misce ze śmietaną i rozłóż na kole biszkoptu, aby zrobić zjeżdżalnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Orzechy włoskie są czyszczone, myte, suszone w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni, wkładane do torby i mielone wałkiem do ciasta na duże okruchy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp ciasto orzechami włoskimi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Łamiemy mleczną czekoladę na kawałki, wkładamy do metalowych naczyń, wlewamy mleko. Rozpuść czekoladę, ciągle mieszając, w łaźni wodnej lub na małym ogniu, aby uzyskać jednolitą konsystencję glazury.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Niech lukier trochę ostygnie i polej nim ciasto. W razie potrzeby możesz udekorować ciasto świeżymi truskawkami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby było namoczone. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy