skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Zacznijmy od biszkoptu. Na małe ciasto dla trzyosobowej rodziny wystarczy biszkopt zrobiony z dwóch dużych jaj kurzych. W misce blendera wbij schłodzone jaja kurze.
Krok 2:
Dodaj cukier i ubij składniki blenderem lub mikserem, aż powstanie gęsta biała piana.
Krok 3:
Następnie dodaj szczyptę waniliny, proszek do pieczenia i przesianą mąkę pszenną do mieszanki jajecznej.
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj składniki łyżką lub trzepaczką, aby pianka się nie osiadła. Ciasto jest gotowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Posmaruj go masłem. Ciasto wylewamy na pergamin, równomiernie rozprowadzamy na powierzchni arkusza, aby ciasto nie docierało do krawędzi. Piec biszkopt przez około 30 minut, koncentrując się na pracy piekarnika i wielkości biszkoptu. Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.
Krok 6:
Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, pozwól mu lekko ostygnąć bezpośrednio na pergaminie. Ostrożnie Wytnij okrąg z herbatnika na talerzu o pożądanym rozmiarze. Pozostałe ciasto kroimy na małe kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 7:
Przygotowanie kremu do ciasta. W głębokiej misce włóż ciężką śmietanę lub śmietanę. Dodaj cukier i wanilinę.
Krok 8:
Ubij mikserem lub blenderem, aż powstanie gęsta piana. Pozwól kremowi ostygnąć w lodówce przez 20 minut.
Krok 9:
Rozłóż ciasto biszkoptowe na talerzu, posmaruj je kremem.
Krok 10:
Zanurz kawałki biszkoptu w misce ze śmietaną i rozłóż na kole biszkoptu, aby zrobić zjeżdżalnię.
Krok 11:
Orzechy włoskie są czyszczone, myte, suszone w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni, wkładane do torby i mielone wałkiem do ciasta na duże okruchy.
Krok 12:
Posyp ciasto orzechami włoskimi.
Krok 13:
Łamiemy mleczną czekoladę na kawałki, wkładamy do metalowych naczyń, wlewamy mleko. Rozpuść czekoladę, ciągle mieszając, w łaźni wodnej lub na małym ogniu, aby uzyskać jednolitą konsystencję glazury.
Krok 14:
Niech lukier trochę ostygnie i polej nim ciasto. W razie potrzeby możesz udekorować ciasto świeżymi truskawkami.
Krok 15:
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby było namoczone. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g