skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z makaronem z kiełbasą? Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj i odmierz wszystkie niezbędne produkty. Spróbuj wybrać kiełbaski o najbardziej naturalnym składzie: bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Uwolnij każdą z nich z indywidualnej skorupy. Użyję trójkolorowego makaronu z naturalnymi barwnikami z warzyw (buraków, marchwi i szpinaku). Ale możesz użyć zwykłego makaronu.
Krok 2:
Na małej patelni zagotuj przefiltrowaną wodę. Dodaj sól i ugotuj makaron. Gotuj makaron przez 8-9 minut, aż będzie al-dente (miękki Na zewnątrz, ale nieco twardy w środku). Nadal będziemy piec makaron w piekarniku, więc tam osiągną pełną gotowość. Ponieważ jakość makaronu jest inna dla każdego, skorzystaj z instrukcji gotowania na opakowaniu makaronu. Wrzuć makaron do durszlaka.
Krok 3:
Naczynie do pieczenia posmarować kroplą oleju słonecznikowego i najpierw rozprowadzić połowę ugotowanego makaronu. Ułóż kiełbaski na wierzchu w jednej warstwie, pokrojone w koła o wysokości pół centymetra. Moja forma ma 18 centymetrów średnicy zewnętrznej.
Krok 4:
Rozłóż pozostałą połowę ugotowanego makaronu na wierzchu kiełbasek.
Krok 5:
W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka i szczyptę soli, aż się połączą. Wygodnie jest to zrobić zwykłym widelcem.
Krok 6:
Wlej makaron do powstałej mieszanki. Posyp zapiekankę drobno startym serem na wierzchu. Piec naczynie w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 ° C przez 20 minut, zanim ser się zrumieni.
Krok 7:
Zapiekankę podawaj na gorąco z sałatką ze świeżych warzyw.
prosta wersja zapiekanki ze znanych składników na każdy dzień. Zastosowanie wielokolorowego makaronu zapewnia ciekawy krój gotowej zapiekanki. Cóż, kiełbaski z makaronem są zawsze pyszne.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g