zapiekanka z makaronem z kiełbasą

pyszne, z polewą śmietanowo-jajeczną, pod skórką serową! Zapiekanka z makaronem z kiełbasą gotuje się w piekarniku w ciągu kilku minut. To danie ze znanych i lubianych przez wszystkich potraw, odpowiednie na szybką i przytulną kolację z rodziną. Nawet najbardziej kapryśni nie odmówią!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 54 % 7 g
65 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z makaronem z kiełbasą? Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj i odmierz wszystkie niezbędne produkty. Spróbuj wybrać kiełbaski o najbardziej naturalnym składzie: bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Uwolnij każdą z nich z indywidualnej skorupy. Użyję trójkolorowego makaronu z naturalnymi barwnikami z warzyw (buraków, marchwi i szpinaku). Ale możesz użyć zwykłego makaronu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na małej patelni zagotuj przefiltrowaną wodę. Dodaj sól i ugotuj makaron. Gotuj makaron przez 8-9 minut, aż będzie al-dente (miękki Na zewnątrz, ale nieco twardy w środku). Nadal będziemy piec makaron w piekarniku, więc tam osiągną pełną gotowość. Ponieważ jakość makaronu jest inna dla każdego, skorzystaj z instrukcji gotowania na opakowaniu makaronu. Wrzuć makaron do durszlaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Naczynie do pieczenia posmarować kroplą oleju słonecznikowego i najpierw rozprowadzić połowę ugotowanego makaronu. Ułóż kiełbaski na wierzchu w jednej warstwie, pokrojone w koła o wysokości pół centymetra. Moja forma ma 18 centymetrów średnicy zewnętrznej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż pozostałą połowę ugotowanego makaronu na wierzchu kiełbasek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka i szczyptę soli, aż się połączą. Wygodnie jest to zrobić zwykłym widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej makaron do powstałej mieszanki. Posyp zapiekankę drobno startym serem na wierzchu. Piec naczynie w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 ° C przez 20 minut, zanim ser się zrumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zapiekankę podawaj na gorąco z sałatką ze świeżych warzyw.

prosta wersja zapiekanki ze znanych składników na każdy dzień. Zastosowanie wielokolorowego makaronu zapewnia ciekawy krój gotowej zapiekanki. Cóż, kiełbaski z makaronem są zawsze pyszne.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy