skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszym krokiem jest zagnieść ciasto, w tym celu rozcieńczyć drożdże w ciepłym mleku, dodać cukier, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aż powstanie Piankowa Czapka.
2. Wlej wstępnie stopione masło do miski, rozbij jajka, dodaj szczyptę soli, wszystko dobrze wymieszaj i połącz z mieszanką drożdży.
3. Przesiej mąkę do powstałej masy, zagniataj miękkie ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę.
4. Rozłóż śmietanę w misce, wlej cukier, dodaj wstępnie stopione masło, przesiej mąkę, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Krem powinien być jednorodny o całkowicie gładkiej konsystencji.
5. Ciasto zwijamy kiełbasą, kroimy na małe identyczne kawałki, z każdego kawałka formujemy kulkę, a następnie ciasto. Tortille układamy na blasze wyłożonej pergaminem, zanurzamy dno szklanki w mące i za jej pomocą wykonujemy wgłębienia w każdym tortilli.
6. Napełnij ciasta kwaśną śmietaną, posmaruj krawędzie zmiękczonym masłem, wyślij bułki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 25-30 minut.
nie możesz spróbować od razu, lepiej poczekać, aż wypieki ostygną.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g