ciasto z dżemem babci

ciasto z dżemem babci to najłatwiejsze i najtańsze wypieki. Ciasto babci z dżemem-kto tego nie próbował? To ciasto jest znane i kochane od dzieciństwa. Babcia lub mama musi upiec je każdemu dziecku. Produkty są najbardziej przystępne cenowo, ciasto kruche jest jednym z najprostszych i najłatwiejszych do przygotowania, dżem znajduje się również w każdym domu. Dlatego ciasto jest tak znajome. Do pieczenia możesz użyć dowolnego gęstego dżemu lub dżemu, możesz nawet wziąć kawałki owoców lub jagód. Podawaj takie ciasto z herbatą, kawą, dobrze i mlekiem. Smacznego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 18 % 14 g
węglowodany 74 % 57 g
371 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto babci, weź produkty z listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zrób ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę do miski, dodaj cukier i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmiękczone masło pokrojone na kawałki. Pokrój go nożem wraz z suchymi składnikami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel miksturę masłem rękami, aby uzyskać miękisz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka, ponownie wymieszaj, zbierz wszystko i zagnieść ciasto. Na początku wydaje się to niemożliwe, ale stopniowo zbierzesz wszystko w jedną piłkę. W razie potrzeby (zależy to od mąki, wielkości jaj - małe jajko i żółtko o połowę) wlej łyżkę lub dwie zimnej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż powstałe ciasto do plastikowej torby na 10 minut, aby lekko zmiękło, wszystkie składniki połączyły się - zawsze należy to zrobić z dowolnym ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie podziel na dwie części o nierównej objętości-wyślij mniejszą do zamrażarki na 15-20 minut, a większą rozprowadź palcami na dnie naczynia do pieczenia. Uformuj małe boki. Wlać gęsty dżem lub dżem, w tym przypadku dżem śliwkowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij drugi kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na powierzchni ciasta na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj całą powierzchnię ciasta startym ciastem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uważaj na brązowienie ciasta, aby ciasto się nie przypaliło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto babci, połóż na talerzu, ostudź i pokrój na porcje. Podawaj z herbatą.

powszechny przepis na proste ciasto, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy