skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto babci, weź produkty z listy.
Krok 2:
Najpierw zrób ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę do miski, dodaj cukier i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj zmiękczone masło pokrojone na kawałki. Pokrój go nożem wraz z suchymi składnikami.
Krok 4:
Zmiel miksturę masłem rękami, aby uzyskać miękisz.
Krok 5:
Dodaj jajka, ponownie wymieszaj, zbierz wszystko i zagnieść ciasto. Na początku wydaje się to niemożliwe, ale stopniowo zbierzesz wszystko w jedną piłkę. W razie potrzeby (zależy to od mąki, wielkości jaj - małe jajko i żółtko o połowę) wlej łyżkę lub dwie zimnej wody.
Krok 6:
Włóż powstałe ciasto do plastikowej torby na 10 minut, aby lekko zmiękło, wszystkie składniki połączyły się - zawsze należy to zrobić z dowolnym ciastem.
Krok 7:
Następnie podziel na dwie części o nierównej objętości-wyślij mniejszą do zamrażarki na 15-20 minut, a większą rozprowadź palcami na dnie naczynia do pieczenia. Uformuj małe boki. Wlać gęsty dżem lub dżem, w tym przypadku dżem śliwkowy.
Krok 8:
Wyjmij drugi kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na powierzchni ciasta na grubej tarce.
Krok 9:
Przykryj całą powierzchnię ciasta startym ciastem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.
Krok 10:
Uważaj na brązowienie ciasta, aby ciasto się nie przypaliło.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto babci, połóż na talerzu, ostudź i pokrój na porcje. Podawaj z herbatą.
powszechny przepis na proste ciasto, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g