skład / składniki
metoda gotowania
proces pieczenia tego ciasta jest bardzo prosty, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Przygotowujemy składniki. Zaczynamy pracę na sucho. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Dodaj 200 g cukru (resztę potrzebujemy do kremu), soli, waniliny, sody i kakao. Dokładnie wymieszaj zawartość, aby połączyć składniki. Wykonujemy dwa wgłębienia w suchej masie. Wlej olej roślinny do jednego wycięcia. Pamiętaj, aby wziąć bezwonny olej, aby nie zepsuć smaku ciasta.
wlej ocet do drugiej studzienki. Następnie napełnij wszystko wodą, przegotowaną i temperaturą pokojową, dokładnie zagniataj masę, aby nie pozostały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem lub przykryj pergaminem, wlej do niego ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez około 30 minut, ale skup się na piekarniku, sprawdzamy gotowość ciasta drewnianym szpikulcem, ciasto nie powinno na nim pozostać, powinno wyjść z ciasta na sucho. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu ostygnąć bezpośrednio w formie, aby ciasto nie opadło, możesz odwrócić je do góry nogami podczas chłodzenia.
w międzyczasie przygotowujemy krem. Ubij śmietanę z cukrem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Jeśli czas na to pozwala, krem można włożyć do lodówki na pół godziny, aby nieco zgęstniał. Schłodzone ciasto kroimy na dwie części, dolną smarujemy kremem. Przykryj drugim ciastem. Posyp cukrem pudrem na wierzchu. W razie potrzeby można również posmarować śmietaną lub płynną czekoladą. Ale ciasto tego ciasta okazuje się wilgotne, więc możesz obejść się bez dodatkowej impregnacji i zważenia przyjemnego czekoladowego smaku ciasta.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g