ciasto czekoladowe bez jajek

pyszne porowate i wilgotne ciasto czekoladowe! . Czasami chcesz czegoś słodkiego i bardzo smacznego do herbaty, czegoś takiego jak ciasto, ale nie chcesz długo bawić się jego przygotowaniem?! To ciasto na tę okazję. Przygotowuje się go dość prosto, a składniki zawsze znajdują się w domu, a długi czas na impregnację nie jest wymagany, możesz natychmiast po upieczeniu i smarowaniu podać do stołu i herbaty. Brak jajek nie wpływa na smak ciasta, ale należy wziąć pod uwagę, że nie będzie dużego wzrostu ciasta, więc aby przygotować wysokie ciasto, musisz upiec kilka ciast.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 20 % 14 g
węglowodany 74 % 51 g
344 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

proces pieczenia tego ciasta jest bardzo prosty, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Przygotowujemy składniki. Zaczynamy pracę na sucho. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Dodaj 200 g cukru (resztę potrzebujemy do kremu), soli, waniliny, sody i kakao. Dokładnie wymieszaj zawartość, aby połączyć składniki. Wykonujemy dwa wgłębienia w suchej masie. Wlej olej roślinny do jednego wycięcia. Pamiętaj, aby wziąć bezwonny olej, aby nie zepsuć smaku ciasta.

wlej ocet do drugiej studzienki. Następnie napełnij wszystko wodą, przegotowaną i temperaturą pokojową, dokładnie zagniataj masę, aby nie pozostały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem lub przykryj pergaminem, wlej do niego ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez około 30 minut, ale skup się na piekarniku, sprawdzamy gotowość ciasta drewnianym szpikulcem, ciasto nie powinno na nim pozostać, powinno wyjść z ciasta na sucho. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu ostygnąć bezpośrednio w formie, aby ciasto nie opadło, możesz odwrócić je do góry nogami podczas chłodzenia.
w międzyczasie przygotowujemy krem. Ubij śmietanę z cukrem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Jeśli czas na to pozwala, krem można włożyć do lodówki na pół godziny, aby nieco zgęstniał. Schłodzone ciasto kroimy na dwie części, dolną smarujemy kremem. Przykryj drugim ciastem. Posyp cukrem pudrem na wierzchu. W razie potrzeby można również posmarować śmietaną lub płynną czekoladą. Ale ciasto tego ciasta okazuje się wilgotne, więc możesz obejść się bez dodatkowej impregnacji i zważenia przyjemnego czekoladowego smaku ciasta.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy