skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta Cornish Past. Masło i woda powinny być dobrze schłodzone, więc wyjmij je z lodówki tuż przed użyciem. Weź mąkę najwyższej jakości.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z solą i przesiej przez sito. To wzbogaci mąkę w tlen i poprawi strukturę ciasta.
Krok 3:
Zimne masło, pokroić w kostkę i połączyć z mąką.
Krok 4:
Zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz kruche okruchy. Zrób to bardzo szybko, aby masło nie miało czasu na stopienie się od ciepła dłoni.
Krok 5:
Wlej zimną wodę do okruchów masła i szybko zagniataj ciasto. Szybkość w przygotowaniu ciasta kruchego odgrywa dużą rolę, opóźnianie procesu sprawi, że będzie on sztywny. Zbierz ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Do nadzienia tradycyjnie używa się chudej wołowiny. Wziąłem cielęcinę, aby nadzienie ugotowało się szybciej.
Krok 7:
Umyj mięso, dobrze osusz. Pokrój mięso w drobną kostkę. Czas pieczenia zależy od wielkości cięcia. Im mniejsze mięso zostanie pokrojone, tym szybciej nadzienie będzie gotowe.
Krok 8:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 9:
Umyj ziemniaki szczotką lub sztywną gąbką pod bieżącą wodą. Ziemniaki obrać, pokroić również w drobną kostkę. Pożądane jest, aby kształt i rozmiar cięcia składników nadzienia były takie same.
Krok 10:
W wygodnym pojemniku połącz przygotowane mięso, ziemniaki i cebulę. Sól, dodaj zmielony czarny pieprz, wymieszaj.
Krok 11:
Podziel schłodzone ciasto na 4 części.
Krok 12:
Rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą warstwę o średnicy około 20 cm.
Krok 13:
Połóż czwartą część nadzienia na połowie warstwy.
Krok 14:
Połącz krawędzie ciasta, tworząc półokrągłe ciasto. Dobrze ściśnij krawędzie ciasta skręconym kantykiem lub wicią.
Krok 15:
Na wierzchu pasztecika wykonaj nacięcia, aby para mogła się wydostać. Podobnie uformuj placki z pozostałych części ciasta.
Krok 16:
Ubij jajko wodą, aż będzie gładkie.
Krok 17:
Uformowane placki ułożyć na arkuszu wyłożonym pergaminem. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem.
Krok 18:
Piecz pastę Cornish w rozgrzanym piekarniku 170-180C przez 1 godzinę, aż się zarumieni. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia, radzę przykryć placki folią w połowie gotowania.
Krok 19:
Podawaj Cornish na ciepło. Smacznego!
zgodnie z historią, Cornish paszcze były uważane za pożywienie górników. Kornwalijscy górnicy jedli bezpośrednio w szybie, trzymając ciasto za ściśniętą krawędź, aby nie zamazać samego ciasta i nadzienia. Następnie krawędź ciasta została wyrzucona.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal / 100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g