Cornish pasties

słynne angielskie paszteciki z obfitym nadzieniem. Cornish pasties to duże kornwalijskie paszteciki. To wizytówka i duma lokalnej kuchni. Tradycyjnie są one wykonane z ciasta kruchego z obowiązkową ściśnięciem bocznym. Obecnie jest to powszechne wypieki w Anglii. Pyszne i satysfakcjonujące!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 27 lipca-2 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 49 % 20 g
219 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta Cornish Past. Masło i woda powinny być dobrze schłodzone, więc wyjmij je z lodówki tuż przed użyciem. Weź mąkę najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z solą i przesiej przez sito. To wzbogaci mąkę w tlen i poprawi strukturę ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zimne masło, pokroić w kostkę i połączyć z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz kruche okruchy. Zrób to bardzo szybko, aby masło nie miało czasu na stopienie się od ciepła dłoni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej zimną wodę do okruchów masła i szybko zagniataj ciasto. Szybkość w przygotowaniu ciasta kruchego odgrywa dużą rolę, opóźnianie procesu sprawi, że będzie on sztywny. Zbierz ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia tradycyjnie używa się chudej wołowiny. Wziąłem cielęcinę, aby nadzienie ugotowało się szybciej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj mięso, dobrze osusz. Pokrój mięso w drobną kostkę. Czas pieczenia zależy od wielkości cięcia. Im mniejsze mięso zostanie pokrojone, tym szybciej nadzienie będzie gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj ziemniaki szczotką lub sztywną gąbką pod bieżącą wodą. Ziemniaki obrać, pokroić również w drobną kostkę. Pożądane jest, aby kształt i rozmiar cięcia składników nadzienia były takie same.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W wygodnym pojemniku połącz przygotowane mięso, ziemniaki i cebulę. Sól, dodaj zmielony czarny pieprz, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel schłodzone ciasto na 4 części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą warstwę o średnicy około 20 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż czwartą część nadzienia na połowie warstwy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz krawędzie ciasta, tworząc półokrągłe ciasto. Dobrze ściśnij krawędzie ciasta skręconym kantykiem lub wicią.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na wierzchu pasztecika wykonaj nacięcia, aby para mogła się wydostać. Podobnie uformuj placki z pozostałych części ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij jajko wodą, aż będzie gładkie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Uformowane placki ułożyć na arkuszu wyłożonym pergaminem. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piecz pastę Cornish w rozgrzanym piekarniku 170-180C przez 1 godzinę, aż się zarumieni. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia, radzę przykryć placki folią w połowie gotowania.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj Cornish na ciepło. Smacznego!

zgodnie z historią, Cornish paszcze były uważane za pożywienie górników. Kornwalijscy górnicy jedli bezpośrednio w szybie, trzymając ciasto za ściśniętą krawędź, aby nie zamazać samego ciasta i nadzienia. Następnie krawędź ciasta została wyrzucona.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal / 100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy