skład / składniki
metoda gotowania
przesiej mąkę pszenną i wetrzyj tam schłodzone masło. Zmiel mąkę z tłuszczem na ziarno, lekko soląc mieszaninę. Robimy małe wgłębienie pośrodku i wlewamy do niego kefir i dodajemy sodę oczyszczoną. Zaczynamy ugniatać widelcem lub trzepaczką, delikatnie mieszając tłuste okruchy, ale gdy tylko stanie się trudno dzierżyć urządzenie, kontynuujemy ugniatanie rękami. Gotowe ciasto jest miękkie i elastyczne, przyjemne w dotyku i nie przykleja się do dłoni. Przykryj kulkę testową folią lub ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.
teraz możesz zacząć wypełniać. Dokładnie spłucz i osusz miazgę. Sortujemy z grubych ścięgien i kroimy ręcznie w małą lub średnią kostkę(kto lubi). Dlaczego nie używamy maszynki do mięsa? Po obróbce mechanicznej miąższ traci większość pysznego soku mięsnego, w wyniku czego produkty stają się suche i twarde.
staramy się pokroić cebulę na mniejsze kawałki, które wysyłamy do mięsa. Surowe ziemniaki kroimy na talerze, a następnie w kostkę, a już je kroimy w kostkę, lepiej mniejsze. Na pewno ugotowane, a gotowe danie nie zostało zepsute przez surowe ziemniaki.
wymieszaj wszystkie składniki nadzienia w jednym pojemniku i dopraw solą i pieprzem. Dobrze zagnieść masę, aby równomiernie rozprowadzić składniki.
gotowe ciasto kroimy na równe części, z których każdą zwijamy w naleśnik, rozprowadzamy mięso mielone na środku i zbieramy krawędzie do środka, tworząc torebkę. Nie zapomnij zostawić małego otworu u góry-dodamy przez niego bulion.
smarujemy powierzchnię ciast żółtkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, ale w połowie procesu wlej bulion do każdego produktu. Paszteciki są gotowe, jeśli ziemniaki są gotowe. Po upieczeniu posyp placki wodą i przykryj ręcznikiem na 10 minut. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g