tatarskie placki z mięsem i ziemniakami

arcydzieło sztuki kulinarnej, które zyskało popularność! Tatarskie ciasta z mięsem i ziemniakami są przygotowywane szybko i łatwo, a smak i aromat produktów przyciąga wszystkich domowników do kuchni. Goście będą zaskoczeni i na pewno poproszą o suplementy, ponieważ jedna porcja zawsze to za mało - takie ciasta są pyszne. Niezbyt trudne w przygotowaniu, przyjdą na ratunek i urozmaicą menu.
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 50 % 16 g
172 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przesiej mąkę pszenną i wetrzyj tam schłodzone masło. Zmiel mąkę z tłuszczem na ziarno, lekko soląc mieszaninę. Robimy małe wgłębienie pośrodku i wlewamy do niego kefir i dodajemy sodę oczyszczoną. Zaczynamy ugniatać widelcem lub trzepaczką, delikatnie mieszając tłuste okruchy, ale gdy tylko stanie się trudno dzierżyć urządzenie, kontynuujemy ugniatanie rękami. Gotowe ciasto jest miękkie i elastyczne, przyjemne w dotyku i nie przykleja się do dłoni. Przykryj kulkę testową folią lub ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.

teraz możesz zacząć wypełniać. Dokładnie spłucz i osusz miazgę. Sortujemy z grubych ścięgien i kroimy ręcznie w małą lub średnią kostkę(kto lubi). Dlaczego nie używamy maszynki do mięsa? Po obróbce mechanicznej miąższ traci większość pysznego soku mięsnego, w wyniku czego produkty stają się suche i twarde.

staramy się pokroić cebulę na mniejsze kawałki, które wysyłamy do mięsa. Surowe ziemniaki kroimy na talerze, a następnie w kostkę, a już je kroimy w kostkę, lepiej mniejsze. Na pewno ugotowane, a gotowe danie nie zostało zepsute przez surowe ziemniaki.

wymieszaj wszystkie składniki nadzienia w jednym pojemniku i dopraw solą i pieprzem. Dobrze zagnieść masę, aby równomiernie rozprowadzić składniki.

gotowe ciasto kroimy na równe części, z których każdą zwijamy w naleśnik, rozprowadzamy mięso mielone na środku i zbieramy krawędzie do środka, tworząc torebkę. Nie zapomnij zostawić małego otworu u góry-dodamy przez niego bulion.

smarujemy powierzchnię ciast żółtkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, ale w połowie procesu wlej bulion do każdego produktu. Paszteciki są gotowe, jeśli ziemniaki są gotowe. Po upieczeniu posyp placki wodą i przykryj ręcznikiem na 10 minut. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy