skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy dietetyczne babeczki twarogowe z naturalnego domowego twarogu, z białkiem jaja, bez żółtka, z dodatkiem cukru, otrębów pszennych i płatków owsianych. Przygotujemy wymaganą liczbę produktów na babeczki zgodnie z listą.
Krok 2:
Dokładnie ugniatamy twaróg.
Krok 3:
Białko jaja łączymy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem przez 2 minuty.
Krok 4:
Następnie wlej płatki owsiane i otręby pszenne do białka ubitego cukrem.
Krok 5:
Ugniataj masę białkową przez kolejne pół minuty mikserem.
Krok 6:
Łączymy masę białkową z twarogiem.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj twarożek z bitą masą białkową.
Krok 8:
Napełnij foremki do muffinek nasmarowane olejem roślinnym przygotowaną masą twarogową. Formy silikonowe idealnie nadają się do pieczenia.
Krok 9:
Włóż wypełnione foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz babeczki przez 40 minut.
Krok 10:
Po 40 minutach dietetyczne babeczki twarogowe są gotowe, wyjmujemy je z piekarnika.
Krok 11:
Niech babeczki twarogowe całkowicie ostygną w foremkach, a następnie rozłóż je na talerzu i podawaj na śniadanie lub podwieczorek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Otręby pszenne - 180 kcal/100g