ciasto marchewkowo-serowe

biszkopt, pyszny, z kremem maślanym, na święta! Ciasto z serem marchewkowym jest delikatne i aromatyczne. Marchewki dodają soczystości biszkoptowi, a orzechy stają się przyjemnym dodatkiem do smaku! Do nadzienia takiego ciasta można dodać pomarańcze lub ananasy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 47 % 26 g
węglowodany 44 % 24 g
346 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto marchewkowo-serowe? przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito. Dzięki temu gotowy biszkopt będzie wspanialszy i bardziej przestronny. Posiekaj orzechy włoskie nożem, obierz i zetrzyj marchewki. Jaja mam kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na biszkopt wlej cukier do miski miksera i rozbij jajka. Ubij wszystko z maksymalną mocą, aż będzie puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej olej roślinny i dodaj mąkę z sodą i cynamonem. Zagnieść ciasto ręcznie za pomocą trzepaczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przygotowane orzechy i marchewkę. Wmieszaj je do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto jest wystarczająco grube. Spływa z trzepaczki, ale nie rozprzestrzenia się natychmiast. Jeśli ciasto jest płynne, orzechy opadną na dno biszkoptu. W razie potrzeby możesz dodać bardzo mało mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj spód dzielonego naczynia do pieczenia (18-22 cm) pergaminem. Włóż przygotowane ciasto do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowy biszkopt z formy, ostudź i pozostaw w lodówce owiniętej folią spożywczą lub torbą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój leżący biszkopt na 3-4 ciasta. Moczyć ciasta syropem cukrowym, płynem, karmelem, skondensowanym mlekiem lub wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na śmietanę ubij śmietanę z cukrem pudrem i wymieszaj z miękkim twarogiem. Gotowy krem jest dość stabilny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż ciasta marchewkowe kremem i złóż ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj ciasto według własnego gustu i wydarzenia! Miłego picia herbaty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy