skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto marchewkowo-serowe? przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito. Dzięki temu gotowy biszkopt będzie wspanialszy i bardziej przestronny. Posiekaj orzechy włoskie nożem, obierz i zetrzyj marchewki. Jaja mam kategorii C1.
Krok 2:
Na biszkopt wlej cukier do miski miksera i rozbij jajka. Ubij wszystko z maksymalną mocą, aż będzie puszyste.
Krok 3:
Następnie wlej olej roślinny i dodaj mąkę z sodą i cynamonem. Zagnieść ciasto ręcznie za pomocą trzepaczki.
Krok 4:
Dodaj przygotowane orzechy i marchewkę. Wmieszaj je do ciasta.
Krok 5:
Gotowe ciasto jest wystarczająco grube. Spływa z trzepaczki, ale nie rozprzestrzenia się natychmiast. Jeśli ciasto jest płynne, orzechy opadną na dno biszkoptu. W razie potrzeby możesz dodać bardzo mało mąki.
Krok 6:
Przykryj spód dzielonego naczynia do pieczenia (18-22 cm) pergaminem. Włóż przygotowane ciasto do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Wyjmij gotowy biszkopt z formy, ostudź i pozostaw w lodówce owiniętej folią spożywczą lub torbą.
Krok 8:
Pokrój leżący biszkopt na 3-4 ciasta. Moczyć ciasta syropem cukrowym, płynem, karmelem, skondensowanym mlekiem lub wodą.
Krok 9:
Na śmietanę ubij śmietanę z cukrem pudrem i wymieszaj z miękkim twarogiem. Gotowy krem jest dość stabilny.
Krok 10:
Ułóż ciasta marchewkowe kremem i złóż ciasto.
Krok 11:
Udekoruj ciasto według własnego gustu i wydarzenia! Miłego picia herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g