skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno formy wyłożone jest pergaminem. W razie potrzeby możesz nasmarować formę olejem, ale możesz tego nie robić.
1. Rozbij jajka do miski miksera, dodaj szczyptę soli. Ubij w mocną pianę. Jeśli jajka mają temperaturę pokojową, lepiej się ubiją.
2. Nie przestając ubijać, wlej cukier i cukier waniliowy do pianki. Ubijać. Masa powinna zgęstnieć i zwiększyć objętość.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Możesz przesiać kilka razy-nie zaszkodzi, ale wręcz przeciwnie.
4. Wlej mleko do rondla. Wysyłamy do ognia. Pokrój masło w kostkę, włóż do mleka. Gdy masło całkowicie się stopi, możesz zdjąć patelnię z ognia.
5. Przesianą mąkę w częściach wprowadzamy do ubitej masy jajecznej. Po włożeniu całej mąki do ciasta można wlać mleko z masłem. Wlać cienkim strumieniem, mieszając.
6. Wlej ciasto do formy, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 35-40 minut.
7. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie suchy-biszkopt jest gotowy. Odstawiamy na 10-15 minut w formie, a następnie ostrożnie przechodzimy nożem wzdłuż boków, po czym usuwamy biszkopt.
8. Krem należy przygotować wcześniej. Wlej wodę do rondla, umieść na kuchence. Rozłóż śmietanę na patelni, wlej cukier i mąkę, rozbij jajko kurze, dodaj wanilinę.
9. Gdy woda w rondlu się zagotuje, zainstaluj na niej patelnię ze składnikami.Ciągle mieszając masę trzepaczką, doprowadź krem do zagęszczenia. Im grubsza śmietana, tym szybciej śmietana się utrwali.
10. Czekoladę łamiemy na kawałki. Usuń zagęszczony krem z kąpieli wodnej, dodaj do niego czekoladę i płatki kokosowe.
11. Ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste. Bez zatrzymywania ubijania Wprowadzamy olej do śmietany. Wprowadzamy jedną łyżkę stołową, nie wszystkie na raz.
12. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na noc.
13. Pokrój biszkopt na trzy ciasta. Impregnujemy je syropem mlecznym (lub dowolnym innym syropem). Posmaruj ciasta kremem, posyp płatkami migdałów. W ten sposób zbieramy ciasto.
14. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Pozwól mu trochę ostygnąć. Rozprowadź masło o temperaturze pokojowej w rozpuszczonej czekoladzie. Mieszaj, aż będzie gładka.
15. Pozwól kremowi trochę zgęstnieć. Aby to zrobić, wyślij go do lodówki na 20-30 minut. Następnie ubij mikserem. Ganache jest gotowy!
14. Wyrównaj powierzchnię ciasta ganache na białej czekoladzie. Dopóki ganache nie zamarznie na torcie, udekoruj spód posypką cukierniczą, jakby lekko wciskając ją w krem.
15. Rozpuść białą czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Połóż pergamin na powierzchni roboczej. Zanurzamy ostrze krótkiego noża w czekoladzie, a następnie dociskamy do pergaminu. W ten sposób zostawiamy ślad-Płatek.
16. Pozostaw płatki do wyschnięcia na około 10 minut, a następnie udekoruj je ciastem. Przyklej płatki na ganache. Środek ciasta pokrywamy ganache, przyklejamy na nim płatki w kółko. następnie rozprowadzamy również i przyklejamy drugi rząd płatków.
17. Rozłóż trochę więcej kremu na środku i posyp posypką do ciasta.
ciasto potrzebuje czasu na namoczenie. Musisz odstawić na 8-10 godzin w lodówce.
Cóż, teraz poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g