ciasto z dżemem na kefirze

aromatyczne i przewiewne ciasto z kwaśną śmietaną. Ciasto smakuje po prostu niesamowicie, nawet nie można powiedzieć, że składa się z najprostszych składników i jest dosłownie przygotowywane "zamkniętymi oczami". Możesz wziąć dżem, który chcesz, tylko bez pestek: śliwka, truskawka, brzoskwinia, malina itp. Gdy ciasto będzie gotowe, wstaw je na chwilę do lodówki, aby odpowiednio się namoczyło.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 85 % 51 g
263 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pyszne ciasto z dżemem na kefirze? Wlej cukier przeznaczony do ciasta do głębokiej miski i wbij jajka. Ubij mikserem na średnich obrotach przez 5-7 minut, aż powstanie bujna i jasna masa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej do osobnego naczynia i dodaj dżem lub dżem - wziąłem jabłko. Kolor i smak ciasta będą zależeć od rodzaju dżemu. Mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do miski z mieszanką jajeczno-cukrową, dodaj sodę oczyszczoną. Wymieszaj silikonową szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj wszystko trzepaczką, aż nie pozostaną grudki mąki. Ciasto jest średnio gęste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naczynie do pieczenia (mam rozłączne) smarujemy olejem roślinnym i wysyłamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut-olej się nagrzeje, a ciasto się nie przyklei. Wlać całe ciasto na raz i lekko wstrząsnąć formą, aby się wygładziła. Ciasto wysyłamy do piekarnika w temperaturze 160 stopni na 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij ich formy. Mam formę o średnicy 16,5 cm-ciasto wyszło wysokie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj krem. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z cukrem. Nie musisz bić mikserem, ale po prostu delikatnie wymieszaj łyżką. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20% i więcej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Biszkopt kroimy w poprzek na 2 części-wypukłą górę można wyciąć. Nasmaruj dolne ciasto kremem. Rozłóż drugie ciasto na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smarujemy go również kremem i możesz posypać ciasto startą czekoladą na wierzchu.

Udekoruj ciasto według własnego uznania, stosując całą swoją kulinarną fantazję! Może to być posypka nie tylko czekolady, ale także wiórków kokosowych w różnych kolorach: białym, czerwonym, zielonym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy