skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pyszne ciasto z dżemem na kefirze? Wlej cukier przeznaczony do ciasta do głębokiej miski i wbij jajka. Ubij mikserem na średnich obrotach przez 5-7 minut, aż powstanie bujna i jasna masa.
Krok 2:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej do osobnego naczynia i dodaj dżem lub dżem - wziąłem jabłko. Kolor i smak ciasta będą zależeć od rodzaju dżemu. Mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.
Krok 3:
Wlej kefir do miski z mieszanką jajeczno-cukrową, dodaj sodę oczyszczoną. Wymieszaj silikonową szpatułką.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj wszystko trzepaczką, aż nie pozostaną grudki mąki. Ciasto jest średnio gęste.
Krok 5:
Naczynie do pieczenia (mam rozłączne) smarujemy olejem roślinnym i wysyłamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut-olej się nagrzeje, a ciasto się nie przyklei. Wlać całe ciasto na raz i lekko wstrząsnąć formą, aby się wygładziła. Ciasto wysyłamy do piekarnika w temperaturze 160 stopni na 40 minut.
Krok 6:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij ich formy. Mam formę o średnicy 16,5 cm-ciasto wyszło wysokie.
Krok 7:
Przygotuj krem. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z cukrem. Nie musisz bić mikserem, ale po prostu delikatnie wymieszaj łyżką. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20% i więcej.
Krok 8:
Biszkopt kroimy w poprzek na 2 części-wypukłą górę można wyciąć. Nasmaruj dolne ciasto kremem. Rozłóż drugie ciasto na wierzchu.
Krok 9:
Smarujemy go również kremem i możesz posypać ciasto startą czekoladą na wierzchu.
Udekoruj ciasto według własnego uznania, stosując całą swoją kulinarną fantazję! Może to być posypka nie tylko czekolady, ale także wiórków kokosowych w różnych kolorach: białym, czerwonym, zielonym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g