skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli nie ma gotowego ciasta, uformuj je z 250 g mąki pszennej, 20 ml oliwy z oliwek, 100 ml ciepłej wody i 3 szczypty soli. Pozostaw ciasto & quot; odpocząć & quot; przez około 30 minut, wkładając do lodówki, przykrywając folią spożywczą. Posyp mąkę porcjami, obserwując gęstość ciasta. Może Ci to zająć mniej lub więcej.
Krok 2:
Przygotuj określone składniki. Nawiasem mówiąc, takie ciasto można zamrozić, a aby stworzyć strudel, rozmrozić przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Jabłka obierz, opłucz w wodzie, pokrój na ćwiartki i pokrój strąki nasion. Pokrój w kostkę średniej wielkości.
Krok 4:
Połącz rodzynki i posiekane orzechy włoskie w misce, ale nie w pył! W razie potrzeby rodzynki można wstępnie namoczyć w koniaku lub winie.
Krok 5:
Na patelni lub w kotle rozpuść masło, umieszczając pojemnik na kuchence na średnim ogniu. Pozostaw trochę oleju do nasmarowania przedmiotu obrabianego.
Krok 6:
Włóż kawałek jabłka do pojemnika.
Krok 7:
Posyp cukrem pudrem. Możesz dodać cukier waniliowy, esencję waniliową lub aromat.
Krok 8:
Rozłóż rodzynki i zmiażdżone orzechy włoskie, delikatnie wymieszaj całą masę i zmniejsz ciepło. Dusić do karmelizacji, gdy nadzienie jabłkowe uwolni sok - powinien zgęstnieć, zmieszany z granulowanym cukrem. Dodaj zmielony cynamon.
Krok 9:
W tym czasie wyjmij ciasto wyciągowe z lodówki i rozwałkuj je na powierzchni roboczej. Następnie rozciągnij ręce w różnych kierunkach, uważając, aby go nie rozerwać.
Krok 10:
Posyp krawędź ciasta wyciągowego bułką tartą. Upewnij się, że używane krakersy są bez dodawania różnych przypraw - po prostu zmielony suszony chleb.
Krok 11:
W tym momencie nadzienie jabłkowe będzie gotowe. Wiele osób zaleca wlewanie krakersów na patelnię do nadzienia, ale nie jest to konieczne, najlepiej wlać je na ciasto.
Krok 12:
Połóż go na warstwie krakersów-wchłonie sok, który wyróżnia się podczas pieczenia. Ostrożnie owinąć brzegi ciasta nadzieniem, zwinąć rolką.
Krok 13:
Nasmaruj papier pergaminowy, połóż na nim rolkę ciętą w dół. Posmaruj masłem.
Krok 14:
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C i piecz strudel przez około 25-30 minut, w zależności od mocy piekarnika. Gdy tylko skorupa zostanie odpowiednio zrumieniona, wyjmij blachę do pieczenia i pozwól bułce lekko ostygnąć.
Krok 15:
Posyp schłodzony strudel cukrem pudrem.
Krok 16:
Ostrożnie pokrój go ostrym nożem na porcje, podawaj na deser, nie zapominając o zaparzeniu prawdziwej aromatycznej kawy lub herbaty.
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
wiedeński strudel z jabłkami to austriacka historia kulinarna, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, zachwycając swoim smakiem turystów i smakoszy. Ale możesz spróbować ugotować go w domu, ponieważ jest to łatwe i proste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g