wiedeński strudel z jabłkami

Stwórz wiedeński strudel z jabłkami w swojej kuchni! Tradycyjnie to danie podawane jest z gałką kremowych lodów, aromatyczną kawą lub herbatą. Przysmak jest tak smaczny i wyrafinowany, że nie można zauważyć, że talerz nie pozostanie po nim śladu - smak strudla nie jest mdły, umiarkowanie słodki i szlifowany lekką kwaskowatością. Czekając na gości, musisz przygotować dwie rolki na raz, aby wszyscy mieli dość dodatku!
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 69 % 36 g
262 kcal
IG: 11 / 11 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli nie ma gotowego ciasta, uformuj je z 250 g mąki pszennej, 20 ml oliwy z oliwek, 100 ml ciepłej wody i 3 szczypty soli. Pozostaw ciasto & quot; odpocząć & quot; przez około 30 minut, wkładając do lodówki, przykrywając folią spożywczą. Posyp mąkę porcjami, obserwując gęstość ciasta. Może Ci to zająć mniej lub więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj określone składniki. Nawiasem mówiąc, takie ciasto można zamrozić, a aby stworzyć strudel, rozmrozić przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka obierz, opłucz w wodzie, pokrój na ćwiartki i pokrój strąki nasion. Pokrój w kostkę średniej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz rodzynki i posiekane orzechy włoskie w misce, ale nie w pył! W razie potrzeby rodzynki można wstępnie namoczyć w koniaku lub winie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni lub w kotle rozpuść masło, umieszczając pojemnik na kuchence na średnim ogniu. Pozostaw trochę oleju do nasmarowania przedmiotu obrabianego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kawałek jabłka do pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp cukrem pudrem. Możesz dodać cukier waniliowy, esencję waniliową lub aromat.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż rodzynki i zmiażdżone orzechy włoskie, delikatnie wymieszaj całą masę i zmniejsz ciepło. Dusić do karmelizacji, gdy nadzienie jabłkowe uwolni sok - powinien zgęstnieć, zmieszany z granulowanym cukrem. Dodaj zmielony cynamon.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie wyjmij ciasto wyciągowe z lodówki i rozwałkuj je na powierzchni roboczej. Następnie rozciągnij ręce w różnych kierunkach, uważając, aby go nie rozerwać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp krawędź ciasta wyciągowego bułką tartą. Upewnij się, że używane krakersy są bez dodawania różnych przypraw - po prostu zmielony suszony chleb.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W tym momencie nadzienie jabłkowe będzie gotowe. Wiele osób zaleca wlewanie krakersów na patelnię do nadzienia, ale nie jest to konieczne, najlepiej wlać je na ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż go na warstwie krakersów-wchłonie sok, który wyróżnia się podczas pieczenia. Ostrożnie owinąć brzegi ciasta nadzieniem, zwinąć rolką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj papier pergaminowy, połóż na nim rolkę ciętą w dół. Posmaruj masłem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C i piecz strudel przez około 25-30 minut, w zależności od mocy piekarnika. Gdy tylko skorupa zostanie odpowiednio zrumieniona, wyjmij blachę do pieczenia i pozwól bułce lekko ostygnąć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp schłodzony strudel cukrem pudrem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ostrożnie pokrój go ostrym nożem na porcje, podawaj na deser, nie zapominając o zaparzeniu prawdziwej aromatycznej kawy lub herbaty.

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

wiedeński strudel z jabłkami to austriacka historia kulinarna, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, zachwycając swoim smakiem turystów i smakoszy. Ale możesz spróbować ugotować go w domu, ponieważ jest to łatwe i proste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy