skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki dla Charlotte. Używaj tylko świeżych, dużych, wybranych jaj. Jeśli jajka są małe drugiej kategorii, użyj 5 sztuk. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Połącz jajka w głębokiej misce z cukrem.
Krok 3:
Ubij wszystko mikserem, aż uzyskasz puszystą, jasną pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo słabo.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Lepiej dodawać mąkę stopniowo. Zwykle przesiewam wszystko na raz.
Krok 5:
Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, uważając, aby go nie wytrącić. Podczas mieszania ciasto lekko skwierczy i powinno. Końcowa konsystencja ciasta powinna być jak półgęsta śmietana, ale jednocześnie przewiewna.
Krok 6:
Delikatnie umyj maliny, aby nie przytłoczyć jagód i osusz. Zaleca się, aby maliny nie były zastępowane bezpośrednimi strumieniami wody - szkodzi to delikatnym jagodom. A dla Charlotte potrzebujemy gęstych całych jagód. Osusz umyte jagody, układając je na serwetce.
Krok 7:
W wysmarowanym masłem i posypanym mąką naczyniu do pieczenia wlej większość ciasta i spłaszcz. Rozłóż maliny na wierzchu.
Krok 8:
Posyp jagody pozostałym ciastem. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 35 minut. Podczas pieczenia przez pierwsze 25 minut nie otwieraj drzwi piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł.
Krok 9:
Gotową Charlotte lekko schłodzić, wyjąć z formy, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g