malinowa Charlotte z malinami

ciasto można również przygotować z mrożonymi jagodami. To zwiewne, aromatyczne ciasto ze szkarłatnymi Plamami świeżych jagód to prawdziwy hymn lata. W przeciwieństwie do wielu innych ciast, baza Charlotte jest przygotowywana w ciągu kilku minut. A pieczenie nie zajmuje dużo czasu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 81 % 43 g
224 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki dla Charlotte. Używaj tylko świeżych, dużych, wybranych jaj. Jeśli jajka są małe drugiej kategorii, użyj 5 sztuk. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka w głębokiej misce z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko mikserem, aż uzyskasz puszystą, jasną pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo słabo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Lepiej dodawać mąkę stopniowo. Zwykle przesiewam wszystko na raz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, uważając, aby go nie wytrącić. Podczas mieszania ciasto lekko skwierczy i powinno. Końcowa konsystencja ciasta powinna być jak półgęsta śmietana, ale jednocześnie przewiewna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie umyj maliny, aby nie przytłoczyć jagód i osusz. Zaleca się, aby maliny nie były zastępowane bezpośrednimi strumieniami wody - szkodzi to delikatnym jagodom. A dla Charlotte potrzebujemy gęstych całych jagód. Osusz umyte jagody, układając je na serwetce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wysmarowanym masłem i posypanym mąką naczyniu do pieczenia wlej większość ciasta i spłaszcz. Rozłóż maliny na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp jagody pozostałym ciastem. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 35 minut. Podczas pieczenia przez pierwsze 25 minut nie otwieraj drzwi piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotową Charlotte lekko schłodzić, wyjąć z formy, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy