babeczki z kaszy manny

bardzo delikatne wypieki! Przygotuj łatwy i pyszny deser! Słodki poczęstunek z kaszy manny to wygrana-wygrana na deser. Proste ciasto z galaretką nie wymaga długiego ugniatania ani specjalnego zestawu produktów. Wszystko jest proste, szybkie i intuicyjne. Miękkie i przewiewne, na pewno je pokochasz!
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 79 % 46 g
265 kcal
IG: 2 / 37 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

w przygotowywaniu wypieków z kaszy manny jest jeden sekret-to pęcznienie. Wlej semolinę do głębokiej miski, napełnij ją kefirem, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. Jeśli pominiesz ten etap, gotowe babeczki mogą okazać się zbyt gęste i całkowicie nie przewiewne. W tym samym czasie wyjmujemy masło z lodówki i pozostawiamy na stole do zmiękczenia.

gdy semolina jest już wystarczająco spuchnięta, przechodzimy do głównego etapu przygotowania babeczek. Lekko roztop masło, dodaj do niego cukier i cukier waniliowy. Ubij do uzyskania gładkości, możesz mikserem lub możesz po prostu trzepaczką, jeśli chcesz. Najważniejsze jest to, że cukier całkowicie się rozpuści.

jajka dodajemy pojedynczo. Po jednym ubijamy mieszaninę, aż będzie gładka, a dopiero potem dodajemy następną. Gdy wszystkie jajka są równomiernie połączone z mieszanką olejową, dodaj trochę soli i przenieś semolinę z kefirem. Ponownie wymieszaj, wszystko to można zrobić za pomocą miksera, aby uzyskać jednorodność znacznie szybciej.

przesiej mąkę do dużej suchej miski, dodaj proszek do pieczenia i Połącz, aby równomiernie rozprowadzić suche składniki. W małych porcjach dodajemy mąkę do płynnej mieszanki, za każdym razem dobrze ją mieszając.

w rezultacie otrzymujemy wystarczająco dużo ciasta, które spływa z łyżki szeroką wstążką. Aby upiec te babeczki, najlepiej wziąć silikonowe formy, ciasto się do nich nie przyklei, a gotowe wypieki się nie rozpadną. Jeśli w arsenale są tylko metalowe, wskazane jest dodatkowe pokrycie ich jednorazowymi formami papierowymi.

babeczki z semoliny nie zwiększają zbyt dużej objętości,więc możesz wlać 3/4 formy. Wysyłamy babeczki do piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowość kontrolujemy za pomocą drewnianego szpikulca.

po zakończeniu procesu pieczenia wyjmujemy babeczki z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i wyjmujemy z foremek. Schłodzić do temperatury pokojowej, posypać cukrem pudrem i podawać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy