skład / składniki
metoda gotowania
w przygotowywaniu wypieków z kaszy manny jest jeden sekret-to pęcznienie. Wlej semolinę do głębokiej miski, napełnij ją kefirem, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. Jeśli pominiesz ten etap, gotowe babeczki mogą okazać się zbyt gęste i całkowicie nie przewiewne. W tym samym czasie wyjmujemy masło z lodówki i pozostawiamy na stole do zmiękczenia.
gdy semolina jest już wystarczająco spuchnięta, przechodzimy do głównego etapu przygotowania babeczek. Lekko roztop masło, dodaj do niego cukier i cukier waniliowy. Ubij do uzyskania gładkości, możesz mikserem lub możesz po prostu trzepaczką, jeśli chcesz. Najważniejsze jest to, że cukier całkowicie się rozpuści.
jajka dodajemy pojedynczo. Po jednym ubijamy mieszaninę, aż będzie gładka, a dopiero potem dodajemy następną. Gdy wszystkie jajka są równomiernie połączone z mieszanką olejową, dodaj trochę soli i przenieś semolinę z kefirem. Ponownie wymieszaj, wszystko to można zrobić za pomocą miksera, aby uzyskać jednorodność znacznie szybciej.
przesiej mąkę do dużej suchej miski, dodaj proszek do pieczenia i Połącz, aby równomiernie rozprowadzić suche składniki. W małych porcjach dodajemy mąkę do płynnej mieszanki, za każdym razem dobrze ją mieszając.
w rezultacie otrzymujemy wystarczająco dużo ciasta, które spływa z łyżki szeroką wstążką. Aby upiec te babeczki, najlepiej wziąć silikonowe formy, ciasto się do nich nie przyklei, a gotowe wypieki się nie rozpadną. Jeśli w arsenale są tylko metalowe, wskazane jest dodatkowe pokrycie ich jednorazowymi formami papierowymi.
babeczki z semoliny nie zwiększają zbyt dużej objętości,więc możesz wlać 3/4 formy. Wysyłamy babeczki do piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowość kontrolujemy za pomocą drewnianego szpikulca.
po zakończeniu procesu pieczenia wyjmujemy babeczki z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i wyjmujemy z foremek. Schłodzić do temperatury pokojowej, posypać cukrem pudrem i podawać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g