Duńskie ciasteczka są twarde

pyszne i chrupiące ciasteczka do ulubionej herbaty lub kawy. Przedstawiam przepis kulinarny z odległego skandynawskiego kraju Danii. W Danii, jak wszędzie, popularne są różne wypieki. Podam przykład bardzo smacznych Duńskich twardych ciasteczek. To jedzenie jest pożywne-łatwe i szybkie w przygotowaniu.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 72 % 49 g
328 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty, mierząc ich odpowiednią ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz wymyślimy, jak upiec Duńskie ciasteczka? Więc robimy ciasto. Przesiej mąkę. Dodaj do niego stopione masło, cukier i skórkę z cytryny, startą na drobnej tarce. Przed usunięciem skórki z cytryny cytrynę należy umyć i przytrzymać przez chwilę we wrzącej wodzie, aby skórka nie była gorzka i lepiej ją usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz wszystko dokładnie wymieszaj łyżką w okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do szklanki lub małej głębokiej miski i wbij tam jajko. Lepiej jest wziąć jajko domowe, z charakterystycznym pomarańczowym żółtkiem - z takimi jajkami każde ciasto okazuje się znacznie smaczniejsze. Wszystko dobrze wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę mleka do mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką lub silikonową szpatułką, aż zgęstnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenosimy grudkę mąki z miski na powierzchnię roboczą, którą należy lekko posypać mąką. Aby to zrobić, możesz użyć stołu lub maty silikonowej, na której bardzo wygodnie jest pracować. Kontynuujemy ugniatanie. Z gotowego ciasta tworzymy Kolobok, przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut - każde ciasto do pieczenia tego wymaga.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z wypoczętego ciasta tworzymy kiełbasę o średniej średnicy - od tego będzie zależeć rozmiar ciasteczka. Dzielimy go na kawałki średniej wielkości, zwijamy z nich zgrabne kulki i posypujemy je trochę mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni, rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę do pieczenia i kroimy każdą piłkę na dwie połówki. Ciasteczka ponownie kładziemy na blasze do pieczenia płaską stroną do dołu i pieczemy przez 20-30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowość ciasteczek zależy od ich rumianego koloru. Jeszcze gorące ciasteczka posypujemy obficie cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

po wyjściu otrzymasz aromatyczne ciasteczka o niezapomnianym smaku. Możesz zanurzyć się w herbacie, tak jak wszyscy robiliśmy to jako Dzieci. Ciesz się smakiem tego wypieku każdego dnia tygodnia-bez powodu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy