skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania paluszków potrzebujemy mąki (użyłam chleba pierwszej klasy), ciepłego mleka, miękkiego masła, twardego sera, miodu lub cukru, drożdży, soli i świeżej bazylii(zamiast bazylii można użyć zielonej cebuli, pietruszki, kopru)
Krok 2:
W ciepłym mleku (mleko powinno wynosić około 35-40 C nie więcej) rozpuść drożdże i pozostaw na 5 minut.
Krok 3:
W tym czasie zetrzyj ser na drobnej tarce i posiekaj bazylię.
Krok 4:
Do drożdży dodajemy miód, starty ser, posiekaną bazylię i masło (u mnie w połowie roztopione). Wszystko dokładnie wymieszaj, aby miód całkowicie się rozproszył.
Krok 5:
Przesiej mąkę solą i dodaj w kilku krokach do mieszanki mlecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę mąki lub mleka podczas ugniatania.
Krok 6:
Rzuć ciasto w kulkę.
Krok 7:
Rozłóż ciasto w lekko nasmarowanej misce z olejem roślinnym i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia, w tym czasie ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 8:
Dopasuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i rozciągnij w prostokąt o grubości około 5-8 mm.
Krok 9:
Pokrój ciasto na paski i uformuj patyczki. W razie potrzeby możesz skręcić paski ciasta w rurkę lub po prostu skręcić w spiralę.
Krok 10:
Powstałe paluszki chlebowe układamy na blasze do pieczenia, w razie potrzeby smarujemy mlekiem (aby kolor podczas pieczenia był bardziej nasycony, ale nie można tego zrobić) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10-12 minut (Czas pieczenia zależy od grubości patyczków, tylko uważaj, aby nie wysuszyć, w przeciwnym razie możesz dostać coś w rodzaju chrupiącej słomy).
Krok 11:
Gotowe patyczki pozwól im trochę ostygnąć i podawaj! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g