paluszki chlebowe z serem i bazylią

Poczęstuj dzieci i dorosłych domowymi paluszkami chlebowymi! Patyczki są smaczne i delikatne. Na Zewnątrz są chrupiące, a wewnątrz są delikatne i miękkie. Takie kije z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 72 % 39 g
244 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania paluszków potrzebujemy mąki (użyłam chleba pierwszej klasy), ciepłego mleka, miękkiego masła, twardego sera, miodu lub cukru, drożdży, soli i świeżej bazylii(zamiast bazylii można użyć zielonej cebuli, pietruszki, kopru)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku (mleko powinno wynosić około 35-40 C nie więcej) rozpuść drożdże i pozostaw na 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie zetrzyj ser na drobnej tarce i posiekaj bazylię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do drożdży dodajemy miód, starty ser, posiekaną bazylię i masło (u mnie w połowie roztopione). Wszystko dokładnie wymieszaj, aby miód całkowicie się rozproszył.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę solą i dodaj w kilku krokach do mieszanki mlecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę mąki lub mleka podczas ugniatania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rzuć ciasto w kulkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto w lekko nasmarowanej misce z olejem roślinnym i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia, w tym czasie ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopasuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i rozciągnij w prostokąt o grubości około 5-8 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ciasto na paski i uformuj patyczki. W razie potrzeby możesz skręcić paski ciasta w rurkę lub po prostu skręcić w spiralę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powstałe paluszki chlebowe układamy na blasze do pieczenia, w razie potrzeby smarujemy mlekiem (aby kolor podczas pieczenia był bardziej nasycony, ale nie można tego zrobić) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10-12 minut (Czas pieczenia zależy od grubości patyczków, tylko uważaj, aby nie wysuszyć, w przeciwnym razie możesz dostać coś w rodzaju chrupiącej słomy).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe patyczki pozwól im trochę ostygnąć i podawaj! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy