skład / składniki
metoda gotowania
wlej skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia do małej miski, dokładnie wymieszaj.
W rondlu na średnim ogniu podgrzej śmietanę, aż będzie gorąca, ale nie gotuj. Podczas podgrzewania w szklanym pojemniku łamiemy białą czekoladę. Wlej kawałki czekolady rozgrzaną śmietaną, wymieszaj, aby całkowicie się stopiła. Wlej olej roślinny do czekolady, dodaj wanilię (wanilinę) i dokładnie wymieszaj mieszaninę.
włącz piekarnik, aby rozgrzać się do 180 stopni Celsjusza, aw tym czasie kontynuujemy gotowanie naszego niezwykłego biszkoptu.
rozbijamy jaja kurze, oddzielając żółtka od białek, przenosimy je do różnych naczyń. Wlej granulowany cukier: 50 gramów do białek i 100 gramów do żółtek. Następnie potrzebujesz miksera lub blendera ze specjalną dyszą (ramową). Ubij żółtka z cukrem, aż będą białe i puszyste(masa żółtek powinna się podwoić). Białka ubijamy do stabilnych szczytów (gdy trzepaczka jest odwrócona do góry nogami, szczyty nie spadają).
teraz do ubitych białek rozprowadzamy mieszankę czekolady, śmietany i masła. Ponownie ubijamy. Do powstałej masy dodajemy porcjami mieszaninę skrobi i proszku do pieczenia, wszystko mieszając (można ubijać z małą prędkością). Następnie delikatnie wymieszaj białka-również partiami.
wyłóż naczynie do pieczenia o średnicy 22-24 cm pergaminem, a następnie wlej powstałe ciasto do formy. Wkładamy formę do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na pół godziny. Gotowość biszkoptu sprawdzamy testem na suchym patyczku. Wbijamy szpikulec, wykałaczkę lub zapałkę w biszkopt, a następnie wyjmujemy i patrzymy. Jeśli ciasto się nie przykleiło, to znaczy kij pozostał suchy, biszkopt jest gotowy.
niech biszkopt ostygnie na ruszcie, a następnie wykorzystamy go do własnych celów kulinarnych. To takie proste i bez mąki, aby uzyskać bujną podstawę ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g