biszkopt bez mąki

Tak, to możliwe! Spróbuj i oceń przepis! Biszkopt bez mąki okazuje się nie gorszy niż klasyczny, który wykorzystuje mąkę pszenną w przepisie. Ciasta mają delikatną konsystencję, są porowate, dzięki czemu idealnie nadają się do impregnacji kremem lub syropem. Wanilia, a możesz użyć waniliny, dodaje herbatnikowi subtelnego smaku. Ogólnie rzecz biorąc, dobry przepis dla tych, którzy nie jedzą mąki.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 60 % 38 g
355 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

wlej skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia do małej miski, dokładnie wymieszaj.

W rondlu na średnim ogniu podgrzej śmietanę, aż będzie gorąca, ale nie gotuj. Podczas podgrzewania w szklanym pojemniku łamiemy białą czekoladę. Wlej kawałki czekolady rozgrzaną śmietaną, wymieszaj, aby całkowicie się stopiła. Wlej olej roślinny do czekolady, dodaj wanilię (wanilinę) i dokładnie wymieszaj mieszaninę.

włącz piekarnik, aby rozgrzać się do 180 stopni Celsjusza, aw tym czasie kontynuujemy gotowanie naszego niezwykłego biszkoptu.

rozbijamy jaja kurze, oddzielając żółtka od białek, przenosimy je do różnych naczyń. Wlej granulowany cukier: 50 gramów do białek i 100 gramów do żółtek. Następnie potrzebujesz miksera lub blendera ze specjalną dyszą (ramową). Ubij żółtka z cukrem, aż będą białe i puszyste(masa żółtek powinna się podwoić). Białka ubijamy do stabilnych szczytów (gdy trzepaczka jest odwrócona do góry nogami, szczyty nie spadają).

teraz do ubitych białek rozprowadzamy mieszankę czekolady, śmietany i masła. Ponownie ubijamy. Do powstałej masy dodajemy porcjami mieszaninę skrobi i proszku do pieczenia, wszystko mieszając (można ubijać z małą prędkością). Następnie delikatnie wymieszaj białka-również partiami.

wyłóż naczynie do pieczenia o średnicy 22-24 cm pergaminem, a następnie wlej powstałe ciasto do formy. Wkładamy formę do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na pół godziny. Gotowość biszkoptu sprawdzamy testem na suchym patyczku. Wbijamy szpikulec, wykałaczkę lub zapałkę w biszkopt, a następnie wyjmujemy i patrzymy. Jeśli ciasto się nie przykleiło, to znaczy kij pozostał suchy, biszkopt jest gotowy.

niech biszkopt ostygnie na ruszcie, a następnie wykorzystamy go do własnych celów kulinarnych. To takie proste i bez mąki, aby uzyskać bujną podstawę ciasta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy