skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z dżemem truskawkowym? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło. Każdy gęsty dżem nadaje się również do nadzienia. Jeśli w dżemie jest za dużo syropu, możesz go odciągnąć, aby nadzienie było grubsze. Weź ilość cukru do ciasta do smaku.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej, aby oczyścić ją z ewentualnej ściółki i zwiększyć działanie proszku do pieczenia.
Krok 3:
Ubij jajko widelcem w małej misce. Wlej bardzo mało ubitego jajka, aby posmarować ciasto na wierzchu przed pieczeniem(około 1,5 łyżeczki).
Krok 4:
Miękkie masło wymieszać z cukrem i solą.
Krok 5:
Dodaj ubite jajko do masy olejowej, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Ważne jest, aby olej nie przegrzał się od ciepła dłoni i nie stopił się. Następnie gotowe ciasto okaże się delikatne i kruche.
Krok 7:
Podziel ciasto na dwie części: większe na podstawę ciasta, mniejsze na udekorowanie ciasta na wierzchu. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torebkę i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Krok 8:
Rozwałkuj Większość schłodzonego ciasta między dwiema warstwami pergaminu w okrągłą warstwę. Wygodniej jest mi używać do tego celu folii spożywczej.
Krok 9:
Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem, lekko posmaruj ściany olejem roślinnym. Przenieś rozwałkowane ciasto do formy, rozłóż je na dnie i uformuj niskie boki.
Krok 10:
Ułóż dżem równomiernie na cieście.
Krok 11:
Z drugiej schłodzonej części ciasta można wyciąć różne ozdoby (figurki,paski) i ułożyć na wierzchu ciasta. Za pomocą pędzla do gotowania delikatnie posmaruj ciasto zarezerwowanym ubitym jajkiem.
Krok 12:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut, aż lekko się zrumieni. Nie czekaj na jasny kolor ciasta, aby ciasto kruche nie wyschło. W takim przypadku ciasto może okazać się trudne. Określ czas i tryb pieczenia, koncentrując się na cechach działania piekarnika.
Krok 13:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i podawaj. Smacznego!
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g