ciasto z dżemem truskawkowym

kruchy, delikatny, z prostych produktów! Bardzo smaczne! Ciasto z dżemem truskawkowym to proste ciasto kruche, z którym poradzi sobie nawet początkujący. Produkty dla niego są w kuchni każdej gospodyni domowej i możesz wziąć dowolny dżem. Picie herbaty z tym pysznym deserem to rozkosz dla słodyczy!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 24 % 18 g
węglowodany 68 % 51 g
385 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z dżemem truskawkowym? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło. Każdy gęsty dżem nadaje się również do nadzienia. Jeśli w dżemie jest za dużo syropu, możesz go odciągnąć, aby nadzienie było grubsze. Weź ilość cukru do ciasta do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej, aby oczyścić ją z ewentualnej ściółki i zwiększyć działanie proszku do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko widelcem w małej misce. Wlej bardzo mało ubitego jajka, aby posmarować ciasto na wierzchu przed pieczeniem(około 1,5 łyżeczki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Miękkie masło wymieszać z cukrem i solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ubite jajko do masy olejowej, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Ważne jest, aby olej nie przegrzał się od ciepła dłoni i nie stopił się. Następnie gotowe ciasto okaże się delikatne i kruche.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na dwie części: większe na podstawę ciasta, mniejsze na udekorowanie ciasta na wierzchu. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torebkę i wstaw do lodówki na 20-30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj Większość schłodzonego ciasta między dwiema warstwami pergaminu w okrągłą warstwę. Wygodniej jest mi używać do tego celu folii spożywczej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem, lekko posmaruj ściany olejem roślinnym. Przenieś rozwałkowane ciasto do formy, rozłóż je na dnie i uformuj niskie boki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż dżem równomiernie na cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z drugiej schłodzonej części ciasta można wyciąć różne ozdoby (figurki,paski) i ułożyć na wierzchu ciasta. Za pomocą pędzla do gotowania delikatnie posmaruj ciasto zarezerwowanym ubitym jajkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut, aż lekko się zrumieni. Nie czekaj na jasny kolor ciasta, aby ciasto kruche nie wyschło. W takim przypadku ciasto może okazać się trudne. Określ czas i tryb pieczenia, koncentrując się na cechach działania piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i podawaj. Smacznego!

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy