Klasyczne babeczki czekoladowe

poświęcony Czekoladoholikom i czekoladom! Cudowny przepis! Łatwe! Naprawdę mówią, że zawsze będziemy pamiętać i stosować klasyczne przepisy. Dotyczy to zarówno doświadczeń życiowych, jak i kulinarnej zabawy.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 25 % 18 g
węglowodany 65 % 47 g
366 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło z cukrem w łaźni wodnej, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao, przesiej wszystko kilka razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko do masła z cukrem i ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy płynna mieszanina stanie się pienista, partiami wprowadź suchą mieszankę do przyszłego ciasta i kontynuuj ubijanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mleko i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój czekoladę na mniejsze kawałki (lub weź krople czekolady) i dodaj do ciasta. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj foremki do muffinek i napełnij je ciastem o objętości trzech czwartych, nie więcej. Piec w 190 stopniach przez 18-20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nie susz babeczek, będą delikatne i bardzo czekoladowe.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy