Klasyczne babeczki czekoladowe
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj i odmierz składniki.
Krok 2:
Rozpuść masło z cukrem w łaźni wodnej, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao, przesiej wszystko kilka razy.
Krok 4:
Dodaj jajko do masła z cukrem i ubij.
Krok 5:
Gdy płynna mieszanina stanie się pienista, partiami wprowadź suchą mieszankę do przyszłego ciasta i kontynuuj ubijanie.
Krok 6:
Dodaj mleko i wymieszaj.
Krok 7:
Pokrój czekoladę na mniejsze kawałki (lub weź krople czekolady) i dodaj do ciasta. Wymieszać.
Krok 8:
Nasmaruj foremki do muffinek i napełnij je ciastem o objętości trzech czwartych, nie więcej. Piec w 190 stopniach przez 18-20 minut.
Krok 9:
Nie susz babeczek, będą delikatne i bardzo czekoladowe.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g