ciasto Stepka-rozczochrana

uduchowione ciasto na przytulną domową herbatę! Przepis na to ciasto znalazłam w starej książce & quot; wyroby cukiernicze" wydrukowanej w 1960 roku. Do przygotowania tego produktu kulinarnego nie są wymagane żadne drogie produkty, wszystkie składniki są dostępne i stosunkowo niedrogie. Ale pomimo prostoty ciasto zostało szybko zjedzone, a nawet przepis został nagrany. Więc nasze babcie dużo wiedziały o gotowaniu. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, jedynym haczykiem jest duża liczba ciast, aż 10 szt., a każde ciasto układa się na zimnej patelni. Oczywiście tutaj będziesz musiał się kłócić. Ale krem sprawia, że potargane stepy są przytulne i domowe.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 61 % 33 g
291 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie będzie wymagało dość niedrogich i niedrogich produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szerokiej misce włóż margarynę (możesz wziąć taką samą ilość masła) i mąkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suchym nożem posiekaj margarynę z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj na małe okruchy. Dodaj proszek do pieczenia do ciasta i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób małe wgłębienie i wlej do" dołka & quot; zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie zmiażdż masę do formy do kiełbasy, wstaw do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ciasto kroi się na kawałki. Zajmie to 8-10 kawałków. Każdy kawałek kładziony na boku jest rozwałkowany w postaci cienkiego ciasta, jak w przypadku makaronu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lepiej jest natychmiast uformować ciasto, ponieważ ciasta stają się kruche i mogą pękać podczas obrzezania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ciasto na suchym, zimnym arkuszu, nakłuj widelcem i piecz do uzyskania jasnożółtego koloru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasta pieczą się szybko, stają się cienkie i kruche.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby zrobić krem: cukier, cukier waniliowy, skrobię i jajko umieszcza się w misce. Wszystkie produkty są mielone na gładką masę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej mleko do małego rondla, umieść tam startą masę jajeczno-cukrową, wymieszaj. Gotuj śmietanę na małym ogniu, ciągle mieszając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy krem do ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj kremem, składając jeden na drugim, wszystkie tortille.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Najwyższe ciasto nie powinno się spieszyć z smarowaniem. Ciasta nie są gładkie i nie układają się ciasno jedna na drugiej. Dlatego po posmarowaniu ciasta kładziemy na wierzchu mały ładunek, aby & quot; wyprostować & quot;. U mnie rolę ładunku odgrywa duże danie. Ciasto zostawiamy z ładunkiem na 1-2 godziny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj wierzch kremem i posyp okruchami lub udekoruj według własnego gustu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po moczeniu ciasta przez kilka godzin w lodówce można je podawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy