skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto brownie? Przygotuj składniki. Kakao do brownie weź wysokiej jakości, bogate. & quot; Nesquik" i podobne proszki nie będą tutaj pasować. Podobnie jak czekolada, kup ją wysokiej jakości, gorzką lub mleczną-nie ma znaczenia (mam ją w kapletach). Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Weź jajka z wybranej kategorii.
Krok 2:
Miękkie masło włożyć do głębokiej miski, dodać cukier. Ubij mikserem na puszystą, jasną masę.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, wprowadź po jednym jajka, mieszając masę po każdym jajku.
Krok 4:
Otrzymasz jednorodną masę.
Krok 5:
Przesiej mąkę razem z kakao. Dodaj je do ciasta.
Krok 6:
Wymieszaj ciasto szpatułką lub mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładkie. Nie musisz mieszać przez długi czas, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie.
Krok 7:
Posiekaj czekoladę na małe kawałki. Ponieważ mam gotowe kaplety, dodałem je w całości. Dodaj posiekaną czekoladę do ciasta i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić czekoladę na całym cieście.
Krok 8:
Włóż ciasto do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia (25×25 cm) i spłaszcz. Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 165°C przez około 35 minut. Nie piec brownie dłużej — powinien pozostać miękki i delikatny w środku.
Krok 9:
Przygotuj lukier. Jak zrobić lukier? Na patelni połącz czekoladę i śmietanę i mieszając rozpuść na małym ogniu.
Krok 10:
Ciasto schłodzić, przełożyć na półmisek i za pomocą worka do szprycowania zrobić siatkę z lukru. Jeśli nie ma torby cukierniczej, możesz włożyć lukier do celofanowej torby i odciąć końcówkę.
Krok 11:
Pokrój gotowe ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!
według jednej wersji ten deser został przygotowany przez szefów kuchni restauracji PalmerHouse w Chicago w 1892 roku. Jednak nazwę brownie można znaleźć w notatkach kulinarnych Boston Cooking School wydanych w 1884 roku.
klasyczne przepisy na brownie pojawiły się w 1906 roku. Można je znaleźć w prawie wszystkich głównych publikacjach kuchni angielskiej i amerykańskiej.
istnieje mała legenda, która opowiada o mieszkańcu Maine. Robiąc ciasto czekoladowe, przypadkowo zapomniała dodać dreszcze do ciasta. W rezultacie produkt nie wzrósł, a zaradna gospodyni postanowiła pokroić ciasto na plasterki i podać je do stołu w tej formie. Bogaty brązowy kolor deseru skłonił Amerykankę do nazwania go brownie.
istnieje kilka wersji wyglądu tego ciasta. Jego nazwa jest bezpośrednio związana z jego kolorem. W tłumaczeniu z angielskiego "brown" oznacza "brązowy". Wynika to z obecności kakao i/lub ciemnej czekolady w cieście.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g