ciasto czekoladowe Brownie

rozpływa się w ustach, proste, szybkie, święto każdego dnia! Ciasto czekoladowe Brownie to deser, który piecze się w niskiej temperaturze i dlatego okazuje się niezwykle delikatny ,nawet trochę & quot; wilgotny & quot; w środku. Kakao i czekolada w kompozycji sprawiają, że brownie jest bogate i aromatyczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 29 % 22 g
węglowodany 63 % 48 g
414 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto brownie? Przygotuj składniki. Kakao do brownie weź wysokiej jakości, bogate. & quot; Nesquik" i podobne proszki nie będą tutaj pasować. Podobnie jak czekolada, kup ją wysokiej jakości, gorzką lub mleczną-nie ma znaczenia (mam ją w kapletach). Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Weź jajka z wybranej kategorii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miękkie masło włożyć do głębokiej miski, dodać cukier. Ubij mikserem na puszystą, jasną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając ubijać, wprowadź po jednym jajka, mieszając masę po każdym jajku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Otrzymasz jednorodną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę razem z kakao. Dodaj je do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj ciasto szpatułką lub mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładkie. Nie musisz mieszać przez długi czas, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj czekoladę na małe kawałki. Ponieważ mam gotowe kaplety, dodałem je w całości. Dodaj posiekaną czekoladę do ciasta i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić czekoladę na całym cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia (25×25 cm) i spłaszcz. Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 165°C przez około 35 minut. Nie piec brownie dłużej — powinien pozostać miękki i delikatny w środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj lukier. Jak zrobić lukier? Na patelni połącz czekoladę i śmietanę i mieszając rozpuść na małym ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto schłodzić, przełożyć na półmisek i za pomocą worka do szprycowania zrobić siatkę z lukru. Jeśli nie ma torby cukierniczej, możesz włożyć lukier do celofanowej torby i odciąć końcówkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój gotowe ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!

według jednej wersji ten deser został przygotowany przez szefów kuchni restauracji PalmerHouse w Chicago w 1892 roku. Jednak nazwę brownie można znaleźć w notatkach kulinarnych Boston Cooking School wydanych w 1884 roku.

klasyczne przepisy na brownie pojawiły się w 1906 roku. Można je znaleźć w prawie wszystkich głównych publikacjach kuchni angielskiej i amerykańskiej.

istnieje mała legenda, która opowiada o mieszkańcu Maine. Robiąc ciasto czekoladowe, przypadkowo zapomniała dodać dreszcze do ciasta. W rezultacie produkt nie wzrósł, a zaradna gospodyni postanowiła pokroić ciasto na plasterki i podać je do stołu w tej formie. Bogaty brązowy kolor deseru skłonił Amerykankę do nazwania go brownie.

istnieje kilka wersji wyglądu tego ciasta. Jego nazwa jest bezpośrednio związana z jego kolorem. W tłumaczeniu z angielskiego "brown" oznacza "brązowy". Wynika to z obecności kakao i/lub ciemnej czekolady w cieście.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy