skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wspomniane produkty do przygotowania ciasteczek. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby stało się miękkie.
Krok 2:
W misce ze zmiękczonym masłem wsyp cukier puder i sól, mieszaj widelcem, aż będzie gładka.
Krok 3:
Surowe jaja kurze rozbij i dodaj do miski do mieszanki olejowej, mieszaj widelcem, aż składniki się połączą.
Krok 4:
Przesiej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia do miski, aby wzbogacić tlen i oddzielić przypadkowe cząstki, dodaj wanilinę.
Krok 5:
Zagnieść miękkie ciasto. Powinien być dość elastyczny, nie przyklejający się do rąk. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki w górę lub w dół. Zbierz ciasto w kulkę.
Krok 6:
Podziel ciasto na kulki o wadze około 45 g.każdy. Ułóż kulki ciasta na blasze wyłożonej pergaminem. Nie ma potrzeby smarowania pergaminu olejem.
Krok 7:
Zanurz szyjkę plastikowej butelki w proszku kakaowym, wciśnij w środek kulki i lekko przewiń. Powtórz sekwencję czynności z każdą kulką.
Krok 8:
W ten sposób otrzymasz nogi pieczarek.
Krok 9:
Umieść blachę do pieczenia z przyszłymi ciasteczkami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25-30 minut. Czas i temperatura pieczenia są podane w przybliżeniu i zależą od możliwości piekarnika. Gotowe ciasteczka można podawać do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
skrobia w przepisie może być używana nie tylko do ziemniaków, ale także do kukurydzy, a cukier puder można włożyć więcej do woli.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g