herbatniki pieczarki

pyszne, proste, bardzo delikatne - ze zwykłych potraw! Ciasteczka pieczarki doskonale uzupełnią poranną herbatę lub spotkanie z przyjaciółmi. Jego struktura jest bardzo delikatna, krucha, a gotowanie wcale nie jest kłopotliwe! Oryginalny kształt szczególnie spodoba się małym dzieciom.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 25 % 19 g
węglowodany 68 % 52 g
393 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wspomniane produkty do przygotowania ciasteczek. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby stało się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce ze zmiękczonym masłem wsyp cukier puder i sól, mieszaj widelcem, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Surowe jaja kurze rozbij i dodaj do miski do mieszanki olejowej, mieszaj widelcem, aż składniki się połączą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia do miski, aby wzbogacić tlen i oddzielić przypadkowe cząstki, dodaj wanilinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie ciasto. Powinien być dość elastyczny, nie przyklejający się do rąk. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki w górę lub w dół. Zbierz ciasto w kulkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na kulki o wadze około 45 g.każdy. Ułóż kulki ciasta na blasze wyłożonej pergaminem. Nie ma potrzeby smarowania pergaminu olejem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz szyjkę plastikowej butelki w proszku kakaowym, wciśnij w środek kulki i lekko przewiń. Powtórz sekwencję czynności z każdą kulką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ten sposób otrzymasz nogi pieczarek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść blachę do pieczenia z przyszłymi ciasteczkami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25-30 minut. Czas i temperatura pieczenia są podane w przybliżeniu i zależą od możliwości piekarnika. Gotowe ciasteczka można podawać do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

skrobia w przepisie może być używana nie tylko do ziemniaków, ale także do kukurydzy, a cukier puder można włożyć więcej do woli.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy