skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sernik kokosowy? Do bazy potrzebne będą ciasteczka i masło. Powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki. Ciasteczka mogą być dowolne: kruche, biszkoptowe,cukrowe, niesolone krakersy. Ja zwykle biorę kruche, ale do tego sernika wybrałam dietetyczny niesłodzony - chciałam sprawdzić, czy można go stosować na równi z pozostałymi rodzajami. Okazało się to dobre, ale z piaskiem jest jeszcze bardziej znane i słodsze.
Krok 2:
Zmiel ciasteczka w blenderze na drobne okruchy.
Krok 3:
Połącz okruchy z miękkim masłem o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Powinieneś dostać mokre okruchy.
Krok 4:
Nasmaruj dzieloną formę (Ø 18-20 cm)masłem. Wlej okruchy piasku na dno i ubij. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 10 minut.
Krok 5:
Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Weź twaróg o zawartości tłuszczu od 9% i więcej. Śmietana również potrzebuje tłuszczu od 20% lub więcej. Śmietana ma wystarczającą zawartość tłuszczu 20%, Możesz więcej. Możesz wziąć więcej płatków kokosowych, jeśli chcesz, aby smak kokosa w serniku był jaśniejszy i bardziej namacalny. Możesz zastąpić zwykły krem kokosowy.
Krok 6:
Ubij twaróg blenderem, aż będzie kremowy.
Krok 7:
Dodaj cukier puder i wanilinę i ubij masę mikserem, aż będzie gładka.
Krok 8:
Wbij jajka do nadzienia i ponownie wszystko ubij. Jajka powinny być dobrze ubite, aż będą gładkie.
Krok 9:
Dodaj śmietanę, śmietanę i sok z cytryny do nadzienia. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Dodaj skrobię i mieszaj mikserem na niskich obrotach.
Krok 11:
Dodaj płatki kokosowe.
Krok 12:
Wymieszaj wszystko szpatułką, aż będzie gładkie.
Krok 13:
Wlać mieszankę twarogowo-kokosową na ciasto i wygładzić. Przed wylaniem nadzienia sprawdź, czy ciasto z ciasteczek ściśle przylega do ścianek formy, aby półpłynne nadzienie nie rozlało się między ciastem a formą.
Krok 14:
Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz przez około 1,5 godziny do miękkości. Aby sernik nie przypalił się na górze i na dole, umieściłem na dnie piekarnika blachę do pieczenia z wodą. W gotowym serniku krawędzie powinny się chwycić, a środek drżeć. Pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami, aż całkowicie ostygnie. Następnie włóż sernik do lodówki na 6-8 godzin.
Krok 15:
Przed podaniem sernik wyjąć z formy, ułożyć na półmisku, posypać płatkami kokosowymi. Udekorowałam więcej czekoladkami z kokosem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g