Sernik kokosowy

delikatny cud bez większych kłopotów! Taki elegancki sernik kokosowy ozdobi każdy świąteczny stół. Miękki twaróg, ciężka śmietana i luźna struktura z wiórkami kokosowymi, ciastka z wypiekami-wszystko to nadaje deserowi nie tylko elegancki wygląd, ale także wspaniały smak!
MariaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 5-11 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 36 % 17 g
węglowodany 45 % 21 g
311 kcal
IG: 10 / 33 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik kokosowy? Do bazy potrzebne będą ciasteczka i masło. Powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki. Ciasteczka mogą być dowolne: kruche, biszkoptowe,cukrowe, niesolone krakersy. Ja zwykle biorę kruche, ale do tego sernika wybrałam dietetyczny niesłodzony - chciałam sprawdzić, czy można go stosować na równi z pozostałymi rodzajami. Okazało się to dobre, ale z piaskiem jest jeszcze bardziej znane i słodsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ciasteczka w blenderze na drobne okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz okruchy z miękkim masłem o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Powinieneś dostać mokre okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj dzieloną formę (Ø 18-20 cm)masłem. Wlej okruchy piasku na dno i ubij. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Weź twaróg o zawartości tłuszczu od 9% i więcej. Śmietana również potrzebuje tłuszczu od 20% lub więcej. Śmietana ma wystarczającą zawartość tłuszczu 20%, Możesz więcej. Możesz wziąć więcej płatków kokosowych, jeśli chcesz, aby smak kokosa w serniku był jaśniejszy i bardziej namacalny. Możesz zastąpić zwykły krem kokosowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij twaróg blenderem, aż będzie kremowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier puder i wanilinę i ubij masę mikserem, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wbij jajka do nadzienia i ponownie wszystko ubij. Jajka powinny być dobrze ubite, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę, śmietanę i sok z cytryny do nadzienia. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj skrobię i mieszaj mikserem na niskich obrotach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj płatki kokosowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj wszystko szpatułką, aż będzie gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlać mieszankę twarogowo-kokosową na ciasto i wygładzić. Przed wylaniem nadzienia sprawdź, czy ciasto z ciasteczek ściśle przylega do ścianek formy, aby półpłynne nadzienie nie rozlało się między ciastem a formą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz przez około 1,5 godziny do miękkości. Aby sernik nie przypalił się na górze i na dole, umieściłem na dnie piekarnika blachę do pieczenia z wodą. W gotowym serniku krawędzie powinny się chwycić, a środek drżeć. Pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami, aż całkowicie ostygnie.  Następnie włóż sernik do lodówki na 6-8 godzin.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przed podaniem sernik wyjąć z formy, ułożyć na półmisku, posypać płatkami kokosowymi. Udekorowałam więcej czekoladkami z kokosem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy