bułki z ciasta francuskiego z jabłkami

przewiewne chrupiące wypieki-łatwe i proste! Bułki z ciasta francuskiego z jabłkami są niesamowicie smaczne, bardzo apetyczne, z chrupiącą złotą skórką. Przepis na ich przygotowanie jest dość prosty i nie wymaga wiele wysiłku i czasu. Ponieważ jeden z głównych składników, a mianowicie ciasto francuskie, można łatwo znaleźć w każdym sklepie lub supermarkecie. Takie bułeczki będą przyjemnym dodatkiem do herbaty lub kawy.
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 62 % 34 g
309 kcal
IG: 12 / 41 / 47

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj blachę do pieczenia (jeśli jest, lepiej dwa na raz) do piekarnika, połóż papier do pieczenia.

3. Jabłka opłucz zimną wodą i obierz ze skóry. Wydrąż, usuń wszystkie nasiona i pokrój owoce w drobną kostkę. Przenieś do ich małego pojemnika.

4. Aby jabłka nie ściemniały, natychmiast polej sokiem z cytryny. Dodaj skórkę i dobrze wymieszaj.

5. W małym głębokim talerzu lub misce wymieszaj zmielony cynamon z cukrem.

6. Rozpuść masło na kuchence lub w kuchence mikrofalowej.

7. Wstępnie rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej. Następnie rozwiń go i zwiń w cienki arkusz. Po podzieleniu samego arkusza na dwie równe części. Jeśli ciasto francuskie jest już zapakowane w arkusze, w tym przypadku wystarczy przygotować dwa identyczne arkusze.

8. Połóż jeden arkusz ciasta na powierzchni roboczej. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj powierzchnię ciasta roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Połóż posiekane jabłka na wierzchu i rozprowadź równą warstwę na całej powierzchni liścia.

9. Przykryj jabłka drugą warstwą ciasta francuskiego. Ponownie posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem i cynamonem.

10. Trzymając krawędź, zwiń ciasto wraz z nadzieniem w rolkę. Następnie ostrym nożem pokrój powstałą rolkę na równe kawałki o szerokości około 3 cm.

11. Przenieś kawałki bułki na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 do 25 minut lub do momentu, aż bułki będą lekko zrumienione na złoty kolor i chrupiące.

gotowe bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami podawaj, gdy tylko trochę ostygną. Po dalszym przechowywaniu ciasto francuskie staje się bardziej miękkie i traci apetyczną chrupiącą skórkę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy