skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj blachę do pieczenia (jeśli jest, lepiej dwa na raz) do piekarnika, połóż papier do pieczenia.
3. Jabłka opłucz zimną wodą i obierz ze skóry. Wydrąż, usuń wszystkie nasiona i pokrój owoce w drobną kostkę. Przenieś do ich małego pojemnika.
4. Aby jabłka nie ściemniały, natychmiast polej sokiem z cytryny. Dodaj skórkę i dobrze wymieszaj.
5. W małym głębokim talerzu lub misce wymieszaj zmielony cynamon z cukrem.
6. Rozpuść masło na kuchence lub w kuchence mikrofalowej.
7. Wstępnie rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej. Następnie rozwiń go i zwiń w cienki arkusz. Po podzieleniu samego arkusza na dwie równe części. Jeśli ciasto francuskie jest już zapakowane w arkusze, w tym przypadku wystarczy przygotować dwa identyczne arkusze.
8. Połóż jeden arkusz ciasta na powierzchni roboczej. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj powierzchnię ciasta roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Połóż posiekane jabłka na wierzchu i rozprowadź równą warstwę na całej powierzchni liścia.
9. Przykryj jabłka drugą warstwą ciasta francuskiego. Ponownie posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem i cynamonem.
10. Trzymając krawędź, zwiń ciasto wraz z nadzieniem w rolkę. Następnie ostrym nożem pokrój powstałą rolkę na równe kawałki o szerokości około 3 cm.
11. Przenieś kawałki bułki na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 do 25 minut lub do momentu, aż bułki będą lekko zrumienione na złoty kolor i chrupiące.
gotowe bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami podawaj, gdy tylko trochę ostygną. Po dalszym przechowywaniu ciasto francuskie staje się bardziej miękkie i traci apetyczną chrupiącą skórkę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g