Lulia kebab z indyka

aromatyczny, soczysty, rumiany, dietetyczny i bardzo smaczny! Lulia przygotowana zgodnie z tym przepisem okazuje się delikatna, a jednocześnie zachowa cały sok. Podawanie z czerwoną cebulą nie pozostawi nikogo obojętnym! Piękne, smaczne i zdrowe! Świetnie komponuje się z warzywami i różnymi świeżymi zielonymi sałatkami.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 21 % 4 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Lula kebab? Na początek namocz drewniane szaszłyki. Aby to zrobić, weź Podłużny pojemnik, nie ma znaczenia, co to będzie (pojemnik, naczynie do pieczenia, miska), najważniejsze jest to, że patyczki całkowicie do niego pasują. Wlej więc zimną wodę do pojemnika, włóż do niego szaszłyki i pozostaw na 1 godzinę. Należy to zrobić, aby podczas pieczenia szaszłyki się nie paliły, a mięso się do nich nie przyklejało.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz weź filet z indyka i dobrze go umyj, a następnie osusz serwetkami lub ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj filet z indyka, a następnie posiekaj ciężkim nożem lub tasakiem w gruboziarniste mięso mielone. Zmiękcz masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz obierz cebulę i drobno posiekaj. Następnie wymieszaj z mielonym mielonym indykiem. W pojemniku do mięsa mielonego i cebuli dodaj jajka i miękkie masło, dodaj również sól i czarny pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, doprowadzając je do gładkości. Włóż przygotowane mięso mielone do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie wyjmij mielony Kebab la Lule z lodówki. Zwilżając ręce w gorącej wodzie, weź część mięsa mielonego (na jedną Lulę) i przyklej drewniany szpikulec powstałym schłodzonym mięsem mielonym w postaci małego wydłużonego kotleta. Z pozostałymi szaszłykami i mięsem mielonym powtórz tę procedurę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformowane kebaby Lulla ułożyć na blasze wyłożonej folią lub na przykład włożyć do ceramicznej latki. Umieść pieczeń z indyka w piekarniku do późniejszego pieczenia (temperatura pieczenia 180°C). Gotuj je na złoty kolor. Zajmie to 20-25 minut. Podczas gotowania odwróć je kilka razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie kółka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na półmisku / talerzu ułóż kebab z indyka, udekoruj półmisek / talerz krążkami czerwonej cebuli, skrop je octem i oliwą z oliwek. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy