skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt, ubij jajka z cukrem na puszystą, przewiewną masę.
Krok 2:
Przesiej mąkę i włóż do masy jajecznej w małych porcjach.
Krok 3:
Bardzo delikatnie wymieszaj mąkę ręcznie za pomocą trzepaczki. Masa powinna pozostać bardzo bujna i przewiewna.
Krok 4:
Gotowe ciasto przełożyć do naczynia do pieczenia (20-22 cm). Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem. Podczas pieczenia pierwszych minut 25-30 nie można otworzyć piekarnika, ponieważ biszkopt może spaść.
Krok 5:
Schłodzić gotowy biszkopt w naczyniu do pieczenia. Możesz nawet schłodzić go do góry nogami, aby nie opadł pod własnym ciężarem. Po ostygnięciu wyjmij biszkopt z formy, włóż do torby i wstaw do lodówki na kilka godzin. Jest to konieczne, aby biszkopt leżał i kruszył się mniej podczas krojenia. Przed zrobieniem ciasta pokrój biszkopt na 4 ciasta.
Krok 6:
Do przygotowania kremu użyj kremu o zawartości tłuszczu co najmniej 33 %. W przeciwnym razie nie osiągną kremowej konsystencji. Dodaj cukier puder do śmietany i ubij, aż będzie kremowy.
Krok 7:
Banany połamać na kawałki i rozgnieść widelcem. Nie powinieneś tutaj używać blendera, ponieważ po zmieleniu banan zamieni się w puree i będzie płynny. Najlepiej, gdy pozostaną małe kawałki banana.
Krok 8:
Następnie do bananów dodaj połowę bitej śmietany. Wymieszaj widelcem.
Krok 9:
Masa okaże się przewiewna i delikatna o smaku banana.
Krok 10:
Ciastka biszkoptowe namoczyć trochę syropem cukrowym lub po prostu wodą i ułożyć kremem bananowym.
Krok 11:
Złóż ciasto, rozmazując wszystkie ciasta.
Krok 12:
Boki i wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą pozostałą bitą śmietaną. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby zestaliło się i namoczyło.
Krok 13:
Aby wyrównać ciasto, przygotuj kolejny krem. Aby to zrobić, ubij miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj twaróg i ubij wszystko razem na gładką masę.
Krok 14:
Za pomocą gotowego kremu wyrównaj ciasto ze wszystkich stron. Udekoruj ciasto z okazji swojej uroczystości. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g