ciasto biszkoptowe z bananami

pyszne, delikatne, przewiewne i bardzo aromatyczne! Sercem tego ciasta są świeże, aromatyczne banany. Połączenie słodyczy banana i delikatności kremu daje wyjątkowe połączenie smakowe. A jak to ugotować, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 38 % 19 g
węglowodany 52 % 26 g
288 kcal
IG: 4 / 12 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt, ubij jajka z cukrem na puszystą, przewiewną masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i włóż do masy jajecznej w małych porcjach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bardzo delikatnie wymieszaj mąkę ręcznie za pomocą trzepaczki. Masa powinna pozostać bardzo bujna i przewiewna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto przełożyć do naczynia do pieczenia (20-22 cm). Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem. Podczas pieczenia pierwszych minut 25-30 nie można otworzyć piekarnika, ponieważ biszkopt może spaść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić gotowy biszkopt w naczyniu do pieczenia. Możesz nawet schłodzić go do góry nogami, aby nie opadł pod własnym ciężarem. Po ostygnięciu wyjmij biszkopt z formy, włóż do torby i wstaw do lodówki na kilka godzin. Jest to konieczne, aby biszkopt leżał i kruszył się mniej podczas krojenia. Przed zrobieniem ciasta pokrój biszkopt na 4 ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do przygotowania kremu użyj kremu o zawartości tłuszczu co najmniej 33 %. W przeciwnym razie nie osiągną kremowej konsystencji. Dodaj cukier puder do śmietany i ubij, aż będzie kremowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Banany połamać na kawałki i rozgnieść widelcem. Nie powinieneś tutaj używać blendera, ponieważ po zmieleniu banan zamieni się w puree i będzie płynny. Najlepiej, gdy pozostaną małe kawałki banana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie do bananów dodaj połowę bitej śmietany. Wymieszaj widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Masa okaże się przewiewna i delikatna o smaku banana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciastka biszkoptowe namoczyć trochę syropem cukrowym lub po prostu wodą i ułożyć kremem bananowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ciasto, rozmazując wszystkie ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Boki i wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą pozostałą bitą śmietaną. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby zestaliło się i namoczyło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby wyrównać ciasto, przygotuj kolejny krem. Aby to zrobić, ubij miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj twaróg i ubij wszystko razem na gładką masę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Za pomocą gotowego kremu wyrównaj ciasto ze wszystkich stron. Udekoruj ciasto z okazji swojej uroczystości. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy