Polska szarlotka bezowa

to coś więcej niż zwykła szarlotka! Najdelikatniejsza szarlotka, w której ciasto praktycznie nie jest odczuwalne, ale dużo niesamowicie aromatycznego nadzienia jabłkowego z lekką nutą cytryny i warstwą nieważkiego sufletu białkowego.
Olya-zolotceAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 69 % 22 g
171 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

szarlotki zrobiłam sporo, ale ten na pewno zapamiętam.
z powodzeniem harmonizuje nadzienie jabłkowe z kwaskowatością cytryny i słodką warstwą białka.
polecam zacząć przygotowywać to ciasto od nadzienia, ponieważ będzie musiała całkowicie ostygnąć przed złożeniem ciasta.
aby to zrobić, obierz jabłka i trzy na grubej tarce. Rozłóż na patelni lub patelni. Dodaj cukier i sok z cytryny. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut, aż nadzienie stanie się miękkie, a sok odparuje.
duszone jabłka ubij mikserem (nie blenderem, nadzienie nie powinno zamienić się w mus jabłkowy), dodaj skórkę z jednej cytryny, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
następnie przejdź do przygotowania ciasta. Najpierw oddziel białka od żółtek. Potrzebujemy białek do przygotowania sufletu, ale na razie lepiej umieścić je w lodówce, ponieważ schłodzone są lepiej ubite.
dodaj miękką margarynę do żółtek i ubij mikserem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Długie ugniatanie nie jest konieczne, aby margaryna nie zaczęła się topić. Podziel ciasto na dwie części: większą i mniejszą. Wysyłamy dużą lodówkę, a mniejszą dzielimy na pół i wysyłamy do zamrażarki.
aby przygotować warstwę bezy, musisz ubić białka w mocną pianę. W kilku krokach dodaj cukier, kontynuując ubijanie. Powinieneś uzyskać gładką masę ze stabilnymi szczytami.
polecam wziąć formę o średnicy około 26 cm z wyjmowanymi bokami-ciasto jest niesamowicie delikatne i trudno je wyjąć z formy i przenieść na talerz. Jeśli chcesz wyższe ciasto, możesz wziąć formę o mniejszej średnicy, ale następnie wydłużyć czas pieczenia o około 10 minut.
przystępujemy do montażu ciasta. Rozwałkuj ciasto z lodówki w okrąg o średnicy większej niż twoja forma, tak aby pozostało na bokach. Przenosimy do formy, prostujemy, tworząc wysokie boki.
rozłóż nadzienie jabłkowe na cieście, wyrównaj. Wyjmij połowę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na wierzchu nadzienia jabłkowego.
rozłóż warstwę białka, równomiernie rozprowadź. Pocieramy pozostałe ciasto.
piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wziąłeś formy o mniejszej średnicy, czas pieczenia należy wydłużyć.
gotowe ciasto najlepiej pozostawić po ugotowaniu w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 30 minut.
przed przeniesieniem ciasta na talerz i pokrojeniem należy je całkowicie schłodzić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy