skład / składniki
metoda gotowania
szarlotki zrobiłam sporo, ale ten na pewno zapamiętam.
z powodzeniem harmonizuje nadzienie jabłkowe z kwaskowatością cytryny i słodką warstwą białka.
polecam zacząć przygotowywać to ciasto od nadzienia, ponieważ będzie musiała całkowicie ostygnąć przed złożeniem ciasta.
aby to zrobić, obierz jabłka i trzy na grubej tarce. Rozłóż na patelni lub patelni. Dodaj cukier i sok z cytryny. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut, aż nadzienie stanie się miękkie, a sok odparuje.
duszone jabłka ubij mikserem (nie blenderem, nadzienie nie powinno zamienić się w mus jabłkowy), dodaj skórkę z jednej cytryny, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
następnie przejdź do przygotowania ciasta. Najpierw oddziel białka od żółtek. Potrzebujemy białek do przygotowania sufletu, ale na razie lepiej umieścić je w lodówce, ponieważ schłodzone są lepiej ubite.
dodaj miękką margarynę do żółtek i ubij mikserem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Długie ugniatanie nie jest konieczne, aby margaryna nie zaczęła się topić. Podziel ciasto na dwie części: większą i mniejszą. Wysyłamy dużą lodówkę, a mniejszą dzielimy na pół i wysyłamy do zamrażarki.
aby przygotować warstwę bezy, musisz ubić białka w mocną pianę. W kilku krokach dodaj cukier, kontynuując ubijanie. Powinieneś uzyskać gładką masę ze stabilnymi szczytami.
polecam wziąć formę o średnicy około 26 cm z wyjmowanymi bokami-ciasto jest niesamowicie delikatne i trudno je wyjąć z formy i przenieść na talerz. Jeśli chcesz wyższe ciasto, możesz wziąć formę o mniejszej średnicy, ale następnie wydłużyć czas pieczenia o około 10 minut.
przystępujemy do montażu ciasta. Rozwałkuj ciasto z lodówki w okrąg o średnicy większej niż twoja forma, tak aby pozostało na bokach. Przenosimy do formy, prostujemy, tworząc wysokie boki.
rozłóż nadzienie jabłkowe na cieście, wyrównaj. Wyjmij połowę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na wierzchu nadzienia jabłkowego.
rozłóż warstwę białka, równomiernie rozprowadź. Pocieramy pozostałe ciasto.
piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wziąłeś formy o mniejszej średnicy, czas pieczenia należy wydłużyć.
gotowe ciasto najlepiej pozostawić po ugotowaniu w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 30 minut.
przed przeniesieniem ciasta na talerz i pokrojeniem należy je całkowicie schłodzić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g