skład / składniki
metoda gotowania
przesiej mąkę do głębokiej miski i natychmiast połącz ją z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj szpatułką lub widelcem, aby równomiernie się rozprowadził. Dodaj 200 g cukru, cukier waniliowy, ponownie dobrze połącz składniki.
wyciągamy zimne masło, możesz nawet zamrozić. Posiekaj go na kawałki i wyślij do mieszanki mąki. Zmiel ręce, aż powstanie okruchy.
wlej śmietanę do osobnego pojemnika, dodaj do niej sodę i proszek do pieczenia. Pomoże to uniknąć nadmiaru kwasu, a także sprawi, że ciasto będzie delikatne i puszyste. Wlej śmietanę i miskę z mąką i masłem, wymieszaj najpierw szpatułką, a następnie rękami. Zagniatamy miękkie ciasto kruche, które nie przykleja się do rąk, aż będzie jednorodne. Zwijamy się w kulkę i wysyłamy do lodówki na 30 minut.
wiśnia do przygotowania ciasta Nadaje się świeża lub mrożona, co najważniejsze, bez pestek. Wstępnie rozmrażamy zamrożony, nie spuszczamy soku. Załaduj wiśnie wraz z sokiem do rondla, dodaj pozostałe 100 gramów i podgrzej do wrzenia. Jeśli wiśnie są rozmrożone dużą ilością płynu, natychmiast podgrzej na dużym ogniu. Jeśli używany jest świeży, cały sok, który jest nadal w miazdze, podgrzewa się na małym ogniu, sok stopniowo odejdzie.
wymieszaj skrobię w zimnej wodzie. Gdy tylko wiśnie się zagotują, a cały cukier się rozpuści, zmniejsz ogień do minimum i wlej roztwór skrobi cienkim strumieniem, nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
gotuj do wymaganego stopnia zagęszczenia, a następnie przez kolejne 2 minuty do parzenia skrobi, ciągle mieszaj. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, możemy wlać do zimnego pojemnika, co przyspieszy proces.
gdy nadzienie wiśniowe całkowicie ostygnie, wyjmij ciasto i podziel je na 3 części. Dwa wracamy do lodówki, z jednym pracujemy. Ciasto rozwałkowujemy na cienką warstwę na posypanym mąką stole, kroimy w paski o szerokości 7-8 cm, przycinamy paski ze wszystkich stron, aby ciasto było schludne.
nadzienie wiśniowe dzieli się na 3 części. Bierzemy jeden i układamy wzdłuż każdego paska pośrodku. Składamy krawędzie pasków, aby całkowicie zamknąć nadzienie i układamy je w formie, składając wzdłuż jego średnicy. Nie łączymy ich ze sobą, podczas pieczenia objętość wzrośnie, a ciasto będzie jednolite.
piec w 200 stopniach przez 7-8 minut, sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Natychmiast wyjmij z piekarnika, rozłóż następujące paski i wyślij do pieczenia.
gotowe ciasto na gorąco smarujemy kwaśną śmietaną do namoczenia, lepiej, jeśli jest jak najmniej tłuste. Z reszty ciasta i wiśni formujemy paski, pieczemy, aż się skończą. Z takiej liczby produktów uzyskuje się 5-6 ciast, wszystko zależy od wielkości formy i objętości pasków. Każde ciasto smarujemy kwaśną śmietaną natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Pozostaw namoczone ciasta, aż całkowicie ostygną.
do kremu używamy najgrubszej śmietany 30%. Jeśli nie można było kupić takiego tłuszczu, bierzemy dowolny, układamy go w kilku warstwach gazy i zawieszamy na szklance serwatki. Należy się tym zająć z wyprzedzeniem, spuścić śmietanę przez 3-4 godziny.
schładzamy przed ubijaniem. Przenieś śmietanę do pojemnika, dodaj cukier puder i ubij, aż będzie kremowy. Rozłóż jedno ciasto na naczyniu, posmaruj kwaśną śmietaną, a następnie drugą, posmaruj i kontynuuj, aż położymy wszystkie ciasta. Nie zapomnij zostawić trochę kremu na pokrycie boków.
nasmaruj górę i boki. Drobno posiekaj czekoladę nożem lub zetrzyj na grubej tarce. Posyp górę i boki ciasta. Udekoruj marmoladą wiśniową i wyślij do lodówki w celu schłodzenia i namoczenia.
podajemy za kilka godzin, a lepiej następnego dnia, aby ciasto miało czas na dobre namoczenie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal / 100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal / 100g