Ciasto O Strukturze Plastra Miodu

Piękny i pyszny deser, nie sposób nie zakochać się w nim! Ciasto & quot; plaster miodu & quot; kochany przez wielu. Ma kilka opcji gotowania, w których różnica polega tylko na kolejności układania rur. Delikatne ciasto z wiśniami, które dają niezbędną kwaskowatość i cienką warstwę górnej śmietany-to, czego potrzebujesz na wakacje!
NauczycielkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 70 % 42 g
263 kcal
IG: 41 / 2 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

przesiej mąkę do głębokiej miski i natychmiast połącz ją z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj szpatułką lub widelcem, aby równomiernie się rozprowadził. Dodaj 200 g cukru, cukier waniliowy, ponownie dobrze połącz składniki.

wyciągamy zimne masło, możesz nawet zamrozić. Posiekaj go na kawałki i wyślij do mieszanki mąki. Zmiel ręce, aż powstanie okruchy.

wlej śmietanę do osobnego pojemnika, dodaj do niej sodę i proszek do pieczenia. Pomoże to uniknąć nadmiaru kwasu, a także sprawi, że ciasto będzie delikatne i puszyste. Wlej śmietanę i miskę z mąką i masłem, wymieszaj najpierw szpatułką, a następnie rękami. Zagniatamy miękkie ciasto kruche, które nie przykleja się do rąk, aż będzie jednorodne. Zwijamy się w kulkę i wysyłamy do lodówki na 30 minut.

wiśnia do przygotowania ciasta Nadaje się świeża lub mrożona, co najważniejsze, bez pestek. Wstępnie rozmrażamy zamrożony, nie spuszczamy soku. Załaduj wiśnie wraz z sokiem do rondla, dodaj pozostałe 100 gramów i podgrzej do wrzenia. Jeśli wiśnie są rozmrożone dużą ilością płynu, natychmiast podgrzej na dużym ogniu. Jeśli używany jest świeży, cały sok, który jest nadal w miazdze, podgrzewa się na małym ogniu, sok stopniowo odejdzie.

wymieszaj skrobię w zimnej wodzie. Gdy tylko wiśnie się zagotują, a cały cukier się rozpuści, zmniejsz ogień do minimum i wlej roztwór skrobi cienkim strumieniem, nie zapominając o ciągłym mieszaniu.

gotuj do wymaganego stopnia zagęszczenia, a następnie przez kolejne 2 minuty do parzenia skrobi, ciągle mieszaj. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, możemy wlać do zimnego pojemnika, co przyspieszy proces.

gdy nadzienie wiśniowe całkowicie ostygnie, wyjmij ciasto i podziel je na 3 części. Dwa wracamy do lodówki, z jednym pracujemy. Ciasto rozwałkowujemy na cienką warstwę na posypanym mąką stole, kroimy w paski o szerokości 7-8 cm, przycinamy paski ze wszystkich stron, aby ciasto było schludne.

nadzienie wiśniowe dzieli się na 3 części. Bierzemy jeden i układamy wzdłuż każdego paska pośrodku. Składamy krawędzie pasków, aby całkowicie zamknąć nadzienie i układamy je w formie, składając wzdłuż jego średnicy. Nie łączymy ich ze sobą, podczas pieczenia objętość wzrośnie, a ciasto będzie jednolite.

piec w 200 stopniach przez 7-8 minut, sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Natychmiast wyjmij z piekarnika, rozłóż następujące paski i wyślij do pieczenia.

gotowe ciasto na gorąco smarujemy kwaśną śmietaną do namoczenia, lepiej, jeśli jest jak najmniej tłuste. Z reszty ciasta i wiśni formujemy paski, pieczemy, aż się skończą. Z takiej liczby produktów uzyskuje się 5-6 ciast, wszystko zależy od wielkości formy i objętości pasków. Każde ciasto smarujemy kwaśną śmietaną natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Pozostaw namoczone ciasta, aż całkowicie ostygną.

do kremu używamy najgrubszej śmietany 30%. Jeśli nie można było kupić takiego tłuszczu, bierzemy dowolny, układamy go w kilku warstwach gazy i zawieszamy na szklance serwatki. Należy się tym zająć z wyprzedzeniem, spuścić śmietanę przez 3-4 godziny.

schładzamy przed ubijaniem. Przenieś śmietanę do pojemnika, dodaj cukier puder i ubij, aż będzie kremowy. Rozłóż jedno ciasto na naczyniu, posmaruj kwaśną śmietaną, a następnie drugą, posmaruj i kontynuuj, aż położymy wszystkie ciasta. Nie zapomnij zostawić trochę kremu na pokrycie boków.

nasmaruj górę i boki. Drobno posiekaj czekoladę nożem lub zetrzyj na grubej tarce. Posyp górę i boki ciasta. Udekoruj marmoladą wiśniową i wyślij do lodówki w celu schłodzenia i namoczenia.

podajemy za kilka godzin, a lepiej następnego dnia, aby ciasto miało czas na dobre namoczenie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal / 100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal / 100g

Podobne przepisy