bułeczki cynamonowe z orzechami włoskimi

miękkie, aromatyczne bułeczki z filiżanką kawy to świetny początek dnia! Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy nigdy nie zrobili ciasta drożdżowego. A wynik na pewno cię zadowoli!
KunaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 59 % 40 g
367 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto drożdżowe bez pary. W ciepłym mleku rozcieńczyć suche drożdże, dodać cukier, wanilię, wymieszać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Prowadź jajko, ubij trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej tę mieszaninę do przesianej mąki, dodaj sól i zmiękczone masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie, lekko przylegające do dłoni ciasto.Nasmaruj miskę olejem roślinnym, przenieś tam ciasto, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie nadzienia. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać.Wymieszaj ze stopionym masłem i cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cynamon i trochę mleka do nadzienia, aby rozcieńczyć do stanu kleiku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto pasowało.Nasmaruj ręce olejem roślinnym i ugniataj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odkurzyć stół mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 1-1, 5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owiń jedną krawędź...

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    ...i drugi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój ciasto na paski 5-6 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń każdy pasek spiralnie i ułóż na blasze do pieczenia na pergaminie.Przykryj ręcznikiem i odstaw na około 20 minut.Przed pieczeniem posmaruj żółtkiem.Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy