skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto drożdżowe bez pary. W ciepłym mleku rozcieńczyć suche drożdże, dodać cukier, wanilię, wymieszać.
Krok 2:
Prowadź jajko, ubij trzepaczką.
Krok 3:
Wlej tę mieszaninę do przesianej mąki, dodaj sól i zmiękczone masło.
Krok 4:
Zagnieść miękkie, lekko przylegające do dłoni ciasto.Nasmaruj miskę olejem roślinnym, przenieś tam ciasto, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Krok 5:
Przygotowanie nadzienia. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać.Wymieszaj ze stopionym masłem i cukrem.
Krok 6:
Dodaj cynamon i trochę mleka do nadzienia, aby rozcieńczyć do stanu kleiku.
Krok 7:
Ciasto pasowało.Nasmaruj ręce olejem roślinnym i ugniataj.
Krok 8:
Odkurzyć stół mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 1-1, 5 cm.
Krok 9:
Owiń jedną krawędź...
Krok 10:
...i drugi.
Krok 11:
Pokrój ciasto na paski 5-6 cm.
Krok 12:
Zwiń każdy pasek spiralnie i ułóż na blasze do pieczenia na pergaminie.Przykryj ręcznikiem i odstaw na około 20 minut.Przed pieczeniem posmaruj żółtkiem.Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g