Klasyczna julienne z kurczakiem i pieczarkami

przepis na klasyczną julienne z kurczakiem i grzybami. Gotuję często-prosto i wykwintnie!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 13 % 3 g
160 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

proponuję klasyczną wersję julienne. W sieci krąży wiele potraw pod tą nazwą, które nie mają nic wspólnego ze słynnym francuskim daniem.
przygotuj więc następujące produkty: filet z kurczaka, pieczarki, cebulę, rafinowany olej słonecznikowy. Będzie to baza, która jest wypełniona sosem beszamelowym, do tego weź masło, mleko (lub śmietanę, wtedy masło nie jest potrzebne), mąkę, gałkę muszkatołową, sól. Do wykończenia potrzebny jest twardy ser, najlepiej parmezan.
1. Na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie kurczaka, a następnie pieczarki. W miarę przygotowania smażone potrawy układaj w foremkach do pieczenia.
2. Przygotuj sos beszamelowy: na tej samej patelni wysusz mąkę do różowego koloru, Usuń, aby mąka lekko ostygła, następnie wprowadź mleko i mieszaj, aż będzie gładkie, aby nie było grudek, dodaj masło.
3. Wlać sos do potraw w foremkach, obficie posypać startym serem.
4. Umieść piec w piekarniku na 15 minut w 180 stopniach (lub w kuchence mikrofalowej na 5 minut z pełną mocą).
podawaj na gorąco w tych samych ramekinach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy