skład / składniki
metoda gotowania
proponuję klasyczną wersję julienne. W sieci krąży wiele potraw pod tą nazwą, które nie mają nic wspólnego ze słynnym francuskim daniem.
przygotuj więc następujące produkty: filet z kurczaka, pieczarki, cebulę, rafinowany olej słonecznikowy. Będzie to baza, która jest wypełniona sosem beszamelowym, do tego weź masło, mleko (lub śmietanę, wtedy masło nie jest potrzebne), mąkę, gałkę muszkatołową, sól. Do wykończenia potrzebny jest twardy ser, najlepiej parmezan.
1. Na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie kurczaka, a następnie pieczarki. W miarę przygotowania smażone potrawy układaj w foremkach do pieczenia.
2. Przygotuj sos beszamelowy: na tej samej patelni wysusz mąkę do różowego koloru, Usuń, aby mąka lekko ostygła, następnie wprowadź mleko i mieszaj, aż będzie gładkie, aby nie było grudek, dodaj masło.
3. Wlać sos do potraw w foremkach, obficie posypać startym serem.
4. Umieść piec w piekarniku na 15 minut w 180 stopniach (lub w kuchence mikrofalowej na 5 minut z pełną mocą).
podawaj na gorąco w tych samych ramekinach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g