Główne składniki
przekąska jest przygotowywana z filetów z ud kurczaka lub piersi. Grzyby leśne lub pieczarki nadają potrawie szczególny smak i aromat. Produkty są smażone na oleju roślinnym razem z cebulą pokrojoną w półpierścienie. Czasami w skład potrawy wchodzą warzywa i zioła. Na przykład słodka papryka, łodygi selera, pietruszka lub koperek.
pięć najczęściej używanych składników w klasycznych przepisach julienne:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
pieczarki | 24 | 4.2 | 1 | 0.1 |
twardy ser | 366 | 24.1 | 29.5 | 0.3 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
gałka muszkatołowa | 556 | 20 | 50 | 7 |
SOS julienne robi się ze śmietany, mleka lub śmietany. Dodaje się do niego mąkę, masło, mielony pieprz i gałkę muszkatołową. Produkty układa się w naczyniach do pieczenia i obficie posypuje tartym serem.
Jak zrobić julienne Classic
małe porcje przekąsek piecze się w piekarniku w specjalnym naczyniu – Cocottes. Ponadto często używa się glinianych garnków lub foremek do babeczek. Aby przygotować oryginalne danie, zamiast naczyń możesz wziąć tartaletki, bułki pokrojone na pół lub czapki z królewskich pieczarek. Aby zaoszczędzić czas, niektóre gospodynie domowe pieczą danie na patelni lub w naczyniu do pieczenia.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów julienne Classic:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Klasyczna julienne z kurczakiem i grzybami | 1 h 30 min | 54 | +59 |
julienne Classic z sosem beszamelowym | 35 min | 113 | +22 |
Klasyczna julienne z pieczarkami w piekarniku | 1 h 20 min | 157 | +124 |
julienne Classic w sosie śmietanowym | 35 min | 161 | +76 |
klasyczna julienne z kurczakiem i pieczarkami | 40 min | 166 | +72 |
rekomendacje:
- słowo & laquo; Julien & raquo; przetłumaczone z francuskiego oznacza & laquo;drobny kawałek & raquo;. Dlatego wszystkie składniki są krojone w paski,a ser jest starty.
- do tego dania możesz wziąć mrożone grzyby, ale najpierw musisz je ugotować.
- pieczarki, kurczak i warzywa są smażone na oleju roślinnym do miękkości. Czasami cebula jest po prostu zalewana wrzącą wodą, aby nie była gorzka i mieszana z resztą składników.
- aby zrobić sos beszamelowy, mąkę smaży się na maśle w rondlu lub rondlu. Po kilku minutach mleko wlewa się do produktów cienkim strumieniem i doprowadza mieszaninę do wrzenia. SOS usuwa się z ognia i dodaje przyprawy.
- przygotowane potrawy układa się w naczyniu do pieczenia. Porcje powinny być małe – 100-150 g.
- przekąska pieczona w chlebie wygląda elegancko i oryginalnie. Aby to zrobić, odetnij górę bułek i wyjmij miękisz. Półfabrykaty są wypełnione nadzieniem, posypane serem i wysyłane do nagrzanego piekarnika. Podobnie możesz ugotować julienne w & nbsp; ziemniaku lub szerokim kapeluszu grzybowym.
- Julienne gotuje się w piekarniku w temperaturze 170-180 & deg; z 15 min.
poczęstunek podaje się jako przystawkę przed daniem głównym.
danie można ozdobić posiekanymi ziołami.