Klasyczna julienne z kurczakiem i grzybami

obfita gorąca przekąska spodoba się każdemu, kto ją spróbuje. Ogólnie do niedawna byłem obojętny na julienne. Bardzo rzadko zamawiałem w kawiarni, nie gotowałem też w domu. Jednak po bardzo dobrze przygotowanej julienne z grzybami odkryłam na nowo tę przekąskę. Proponuję kolejny udany przepis, tym razem oprócz grzybów zawiera również mięso z kurczaka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 11 % 1 g
54 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grubo posiekaj seler. Odcedź bulion.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij mięso wrzącą wodą, dodaj cebulę i pączek goździka do mięsa (lepiej wbić goździk w cebulę, aby później nie szukać go na całej patelni). Doprowadzić do wrzenia, gotować, usuwając pianę, 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania kurczaka pokrój pieczarki na średnie plastry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na maśle, aż cały płyn wyparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż seler na kurczaku. Gotuj przez kolejne 25 minut. Wyjmij mięso z bulionu, odcedź bulion.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    SOS.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę, smaż, mieszając, przez około 3 minuty. Wlać bulion, gotować na wolnym ogniu, mieszając, przez kolejne 4 minuty. Sól, pieprz, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz kurczaka, grzyby, ser i sos. Wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż julienne w kokosach i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-7 minut.

dla julienne lepiej jest używać mięsa z ud - jest umiarkowanie tłuste i miękkie. Ale jeśli chcesz, możesz użyć filetów.

z resztek bulionu można ugotować pyszną zupę (dzięki selerowi bulion uzyskuje piękny zielonkawy odcień i ma ciekawy smak).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy