skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 3:
Grubo posiekaj seler. Odcedź bulion.
Krok 4:
Napełnij mięso wrzącą wodą, dodaj cebulę i pączek goździka do mięsa (lepiej wbić goździk w cebulę, aby później nie szukać go na całej patelni). Doprowadzić do wrzenia, gotować, usuwając pianę, 10 minut.
Krok 5:
Podczas gotowania kurczaka pokrój pieczarki na średnie plastry.
Krok 6:
Smażyć na maśle, aż cały płyn wyparuje.
Krok 7:
Połóż seler na kurczaku. Gotuj przez kolejne 25 minut. Wyjmij mięso z bulionu, odcedź bulion.
Krok 8:
SOS.
Krok 9:
Na patelni na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę, smaż, mieszając, przez około 3 minuty. Wlać bulion, gotować na wolnym ogniu, mieszając, przez kolejne 4 minuty. Sól, pieprz, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj.
Krok 10:
Zetrzyj ser.
Krok 11:
Połącz kurczaka, grzyby, ser i sos. Wymieszać.
Krok 12:
Rozłóż julienne w kokosach i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-7 minut.
dla julienne lepiej jest używać mięsa z ud - jest umiarkowanie tłuste i miękkie. Ale jeśli chcesz, możesz użyć filetów.
z resztek bulionu można ugotować pyszną zupę (dzięki selerowi bulion uzyskuje piękny zielonkawy odcień i ma ciekawy smak).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g