skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z gruszką i gorgonzolą jak w pizzerii? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej jest dowolnym olejem roślinnym. Mam oliwkę.
Krok 2:
W ciepłej wodzie podgrzanej do temperatury 37-40°C rozpuść sól i drożdże. Pozostaw na 10-15 minut w cieple, aż pojawi się puszysty kapelusz. Jeśli pojawi się Czapka, drożdże są aktywne i możesz z nimi dalej pracować.
Krok 3:
Przesiej mąkę do miski i zrób wgłębienie.
Krok 4:
Wlej mieszankę drożdży i oliwę z oliwek do mąki.
Krok 5:
Zagnieść gładkie, jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki, ale nie spiesz się, aby wbić ciasto mąką, w przeciwnym razie okaże się gumowe, twarde i bez smaku.
Krok 6:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. 30 minut po rozpoczęciu wzrostu ciasto zgnieść i pozostawić do dalszego wzrostu.
Krok 7:
Teraz przygotuj nadzienie. Wystarczy na dwie pizze. Możesz w ogóle nie dodawać mozzarelli. Możesz użyć mozzarelli do pizzy lub zwykłej solanki. Orzeszki piniowe można zastąpić innymi orzechami do smaku. Lepiej używaj płynnego miodu. Jeśli miód jest kandyzowany, najpierw go rozpuść. Umyj i osusz rukolę.
Krok 8:
Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki.
Krok 9:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Użyłem już startego sera sklepowego.
Krok 10:
Rozłam gorgonzolę rękami na małe kawałki.
Krok 11:
Umyj gruszkę, pokrój wzdłuż na pół i usuń rdzeń. Pokrój każdą połówkę na plasterki. Gruszki nie powinny być bardzo twarde, aby miały czas na upieczenie. W razie potrzeby możesz odciąć skórkę owoców. Lepiej przygotować gruszki z wyprzedzeniem, aby nie ciemniły.
Krok 12:
Podziel gotowe ciasto na pół. Wystarczy na dwie duże pizze. Każdą część rozwałkuj na posypanym mąką pergaminie w okrąg o średnicy 28-30 cm.
Krok 13:
Przenieś pergamin z ciastem na blachę do pieczenia. Na wierzch posmaruj ciasto oliwą z oliwek. Rozłóż plastry mozzarelli na wierzchu.
Krok 14:
Ułóż plasterki gruszki na mozzarelli.
Krok 15:
Następnie rozrzuć kawałki gorgonzolli i posyp pizzę startym parmezanem i orzeszkami pinii. Podobnie uformuj drugą pizzę. Jeśli potrzebujesz tylko jednej pizzy, weź tylko połowę wszystkich składników.
Krok 16:
Piec pizze w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 20-25 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Ważne jest, aby spód pizzy się nie przypalił.
Krok 17:
Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, natychmiast polej płynnym miodem i posyp rukolą. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ser pleśniowy - 353 kcal/100g
- Hermelin - 303 kcal/100g
- Gorgonzola - 330 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g