ciasto z ricottą i gruszką

najbardziej delikatny, piękny, apetyczny, rozpływa się w ustach! Ciasto ricotta i gruszka to jedna z odmian ciasta zmiennokształtnego, w której najpierw układa się nadzienie, a ciasto wylewa się na wierzch. Dodanie ricotty do ciasta sprawia, że jest bardzo miękkie i aromatyczne, Skórka z cytryny dobrze uzupełnia smak gruszek.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 65 % 32 g
265 kcal
IG: 13 / 3 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z ricottą i gruszką-ricotnik warstwowy? Przygotuj jedzenie. Weź wysokiej jakości masło, naturalne, bez tłuszczów roślinnych. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Zamiast ricotty możesz wziąć twaróg.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż miękkie masło do miski, dodaj cukier. Ubij je mikserem, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bez przerywania ubijania dodaj jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij dalej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ricottę w ten sam sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A potem Skórka z cytryny i cukier waniliowy. Nie przestawaj ubijać przez cały ten czas. Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wszystko wymieszaj. Ciasto jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gruszki dobrze umyj, osusz i obierz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój je na pół, usuń nasiona. Pokrój gruszki na talerze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź formę 24 cm. Na dole w Kole pięknie ułóż gruszki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż ciasto na gruszkach, spłaszcz je. Umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 35 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem — powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Samo ciasto dobrze się zarumieni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy i odwróć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp ciasto brązowym cukrem i lekko przypal palnikiem do gotowania. Lub po prostu posyp ciasto cukrem pudrem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj ciasto do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy