skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z ricottą i gruszką-ricotnik warstwowy? Przygotuj jedzenie. Weź wysokiej jakości masło, naturalne, bez tłuszczów roślinnych. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Zamiast ricotty możesz wziąć twaróg.
Krok 2:
Włóż miękkie masło do miski, dodaj cukier. Ubij je mikserem, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.
Krok 3:
Bez przerywania ubijania dodaj jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij dalej.
Krok 4:
Dodaj ricottę w ten sam sposób.
Krok 5:
A potem Skórka z cytryny i cukier waniliowy. Nie przestawaj ubijać przez cały ten czas. Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wszystko wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
Krok 6:
Gruszki dobrze umyj, osusz i obierz.
Krok 7:
Pokrój je na pół, usuń nasiona. Pokrój gruszki na talerze.
Krok 8:
Weź formę 24 cm. Na dole w Kole pięknie ułóż gruszki.
Krok 9:
Połóż ciasto na gruszkach, spłaszcz je. Umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 35 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem — powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Samo ciasto dobrze się zarumieni.
Krok 10:
Wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć.
Krok 11:
Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy i odwróć.
Krok 12:
Posyp ciasto brązowym cukrem i lekko przypal palnikiem do gotowania. Lub po prostu posyp ciasto cukrem pudrem.
Krok 13:
Podawaj ciasto do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g