udka z kurczaka w sosie sojowym z miodem czosnkowym i musztardą

z prostych potraw, łatwe, proste, na obiad dla rodziny! Udka z kurczaka w sosie sojowym z czosnkiem, miodem i musztardą to danie, które bardzo harmonijnie łączy wszystkie składniki. Nadaje się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 14 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 19 % 6 g
167 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka w sosie sojowym z miodem czosnkowym i musztardą? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Podudzia z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Weź płynny miód. Jeśli jest kandyzowany, można go stopić w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź wygodną głęboką miskę. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Tutaj wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj łyżkę płynnego miodu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej sos sojowy i olej roślinny do miski. Dodaj musztardę. Dodaj paprykę i trochę soli. Pamiętaj, że sam sos sojowy jest już słony. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podudzia z kurczaka wymieszaj z powstałą marynatą. Pozostaw podudzia do marynowania przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej-szklanej, ceramicznej lub metalowej. Będę gotować w ceramice. Włóż przygotowane udka z kurczaka do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe podudzia będą miały apetyczny złoty kolor. Obecność miodu w marynacie nadaje kurczakowi karmelowy odcień. W formie powstaje wystarczająca ilość sosu, którym można podlewać nogi podczas pieczenia. Wyjmij upieczone nogi z piekarnika,przełóż na talerze i podawaj!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opcjonalnie można uzupełnić dodatkami lub świeżymi warzywami. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy