skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić udka z kurczaka w sosie sojowym z miodem czosnkowym i musztardą? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Podudzia z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Weź płynny miód. Jeśli jest kandyzowany, można go stopić w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Weź wygodną głęboką miskę. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Tutaj wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj łyżkę płynnego miodu.
Krok 3:
Następnie wlej sos sojowy i olej roślinny do miski. Dodaj musztardę. Dodaj paprykę i trochę soli. Pamiętaj, że sam sos sojowy jest już słony. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 4:
Podudzia z kurczaka wymieszaj z powstałą marynatą. Pozostaw podudzia do marynowania przez 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5:
Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej-szklanej, ceramicznej lub metalowej. Będę gotować w ceramice. Włóż przygotowane udka z kurczaka do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 6:
Gotowe podudzia będą miały apetyczny złoty kolor. Obecność miodu w marynacie nadaje kurczakowi karmelowy odcień. W formie powstaje wystarczająca ilość sosu, którym można podlewać nogi podczas pieczenia. Wyjmij upieczone nogi z piekarnika,przełóż na talerze i podawaj!
Krok 7:
Opcjonalnie można uzupełnić dodatkami lub świeżymi warzywami. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g