ciasto jabłkowo-bananowe

najprostsze wypieki o egzotycznym smaku! Ciasto jabłkowo-bananowe zachwyci o każdej porze roku. Ale zimna jesień jest szczególnie istotna. Wypieki są miękkie, aromatyczne, lekko wilgotne. Połączenie owoców jest udane. Jabłka nadają smakowi przyjemną kwaskowatość, a banany słodycz. Pamiętaj, aby gotować!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 79 % 34 g
188 kcal
IG: 9 / 15 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ciasto ugniata się szybko, więc natychmiast włącz piekarnik do ogrzewania. Ustaw temperaturę na 200 stopni.
weź dzielony Okrągły kształt o średnicy 24 cm. Smarujemy go słonecznikiem lub kawałkiem masła. Posyp dno i boki bułką tartą lub kaszą manną.
w pojemniku łączymy jajka z cukrem. Ubij mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę.
dodaj przesianą mąkę, śmietanę, sodę do mieszanki jajecznej. Wymieszaj składniki. Konsystencja ciasta przypomina gęstą śmietanę. Nie musisz gasić sody octem. Będzie reagować ze śmietaną. Zamiast sody możesz dodać proszek do pieczenia.
przygotuj owoce. Mój. Suszymy ręcznikami papierowymi. Wybierz twarde, kwaśne jabłka. Obierz je. Usuń środek nasionami. Pokrój w cienkie plasterki o małym rozmiarze.
banany nie powinny być przejrzałe. Wybierz owoce czyste, bez ciemnych plam. Oczyszczać. Pokrój w koła.
rozłóż owoce równą warstwą na dnie formy. Aby uzyskać jaśniejszy smak, posyp je cynamonem. Wlej ciasto na wierzch.
Ilość owoców można zmienić według własnego uznania. Pamiętaj jednak, że banany zapewniają wilgoć. Jeśli weźmiesz ich za dużo, wypieki się nie upieczą, staną się "mokre". Zamiast jabłek możesz wziąć twarde gruszki, wiśnie.
wysyłamy formę do piekarnika na 40 minut. Gotowość do pieczenia sprawdzamy drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Przebij ciasto w kilku miejscach. Jeśli szpikulec wyjdzie suchy, jest gotowy. Wyjmij formę z piekarnika. Przenieś schłodzone ciasto na talerz. Dekorujemy obficie posypując wierzch cukrem pudrem lub startą czekoladą.
jeśli chcesz, polej smakołyk polewą czekoladową.
jak apetyczne i aromatyczne okazało się ciasto jabłkowo-bananowe!
parzymy herbatę. Wzywamy naszych domowników. Możesz podać deser z bitą śmietaną. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy